Читај ми!

Vezana kosa, zategnute pertle na čizmama - devojke u vojsci razbijaju predrasude

Sve više devojaka se prijavljuje za profesionalne vojne škole. Kako smo saznali u Srednjoj stručnoj vojnoj školi, već su i kriterijume u nastavi fizičkog vaspitanja izjednačili, tako da su devojke fizički podjednako spremne kao i kolege muškarci.

Vezana kosa. Zategnute pertle na čizmama. Jedni iza drugih. Deluje da je u vrsti više devojaka nego momaka.

Bojana i Kristina su prvi razred Srednje stručne vojne škole. Kako su nam rekle, čast je nositi uniformu i služiti otadžbini i baš to su bili razlozi da upišu vojnu školu.

"Kada sam videla konkurs na kraju osmog razreda bio je preveliki korak, ali ja sam odmah bila sigurna u to. Nisam se pokajala nijednog trenutka što sam upisala ovo", kaže Kristina Portić.

"Ovaj život ovde je promenio neke moje navike i ja sam shvatila da ću ovde početi da radim neke stvari drugačije nego kada sam živela sa roditeljima", kaže Bojana Obradović, učenica.

Najteže im je bilo kada su se odvojile od porodice. Ipak, sve je postalo lakše kada su upoznale drugare u klasi.

"Ne pravimo neku razliku između muškog i ženskog, ali uvek imamo na umu da treba da budemo džentlmeni i da se ophodimo malo drugačije prema njima", kaže Aleksandar Bojić.

Na konkursu, rangiranju i kasnije tokom školovanja ne pravi se razlika u gradivu i praktičnoj obuci između devojaka i dečaka. Kriterijumi su isti.

"Isto znanje stiču i iste dužnosti obavljaju. Ponekad se desi da devojčice više javljaju i diskutuju o lektiri, ali ima tu i dečaka", kaže Marija Milenović, profesorka srpskog jezika iz Srednje stručne vojne škole.

Od 2016. u ovu školu mogu da se upišu i devojke. Iste godine bilo ih je manje od 30 odsto, a svake naredne sve više.

"Kod nas je tradicionalno vojni poziv podrazumevao da se njime bave muškarci. To više nije tako, pa deca koja upisuju našu školu imaju zagarantovan posao, uspešnu karijeru, mogućnost napredovanja u službi i kvalitetno obrazovanje. Odgovorno tvrdim da u našoj školi predrasuda nema kada je u pitanju školovanje devojaka", kaže kapetan fregate Srđan Miljković, načelnik Srednje stručne vojne škole "1300 kaplara".

Osim smeštaja, u vojnoj školi đaci imaju i učionice za teorijsku nastavu, streljanu i sportski centar. Na terenima širom Srbije uče da pucaju iz vatrenog oružja, da skijaju, plivaju, upravljaju vozilima B i C kategorije.

Mogu da upišu smerove: vazduhoplovno naoružanje, protivvazduhoplovna odbrana, radio-radarski sistemi, telekomunikacije i informatika, elektronska oprema i instrumenti. Devojke se podjednako odlučuju za sve smerove, kažu u školi. Svi đaci imaju isti cilj.

"Na Akademiju upada mali broj učenika, samo najbolji, a ja ću se truditi da budem najbolja ali i ako je ne upišem ostaću u vojsci", rekla je Kristina Portić.

"Posle ovoga mi je cilj Vojna akademija, da ostanem pri ovom poslu, da budem vojnik u Vojski Srbije", kaže Bojana Obradović.

Osim Srednje stručne vojne škole, devojke mogu da upišu i Vojnu akademiju, Vojnu gimnaziju ili Vojno medicinsku akademiju. U svim ustanovama od 2014. sve je više kandidatkinja.

Imaju iste uslove rada, obrazovanja i mogućnosti da napreduju.

Do 31. marta traje upis u vojne škole. Ako još nisu sigurni, svake subote kandidati mogu lično da dođu, raspitaju se, pogledaju školu i uvere se da li je to ono što stvarno žele.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво