Читај ми!

Godišnje 14 izbeglica dobije azil u Srbiji, šta za njih znači program "Prijatelj izbeglica"

U proseku 14 izbeglica godišnje dobije azil u Srbiji. Kako bi se bar neki od njih lakše snašli u našoj zemlji, pokrenut je program "Prijatelj izbeglica" u Centru za istraživanje i razvoj društva IDEAS.

Postaju im iskreni prijatelji. Svima koji su u našu zemlju izbegli zbog ratova, kršenja ljudskih prava i drugih neprilika potreban je neko ko može da im uputi lepu reč, da ih uvede u društvo, pomogne da prevaziđu jezičku barijeru.

Pozivu da postanu prijatelji izbeglicama odazvale su se i poznate ličnosti. Na osnovu sličnih interesovanja procenjeno je ko će se sa kim najbolje slagati i tako je sklopljeno petnaestak prijateljstava.

Tako su se upoznali i Vlada i Karim. Fotografija im je zajednička strast i lako je stavila u drugi plan sve različitosti. Karim je pre godinu dana izbegao iz Burundija u našu zemlju, gde sada ima i prijatelja Vladimira, sa kojim barem jednom nedeljno stvara nove priče i fotografije.

"Mnogo mi znači što sam upoznao Vladu, prihvatio me je kao brata. Od njega mnogo učim o fotografiji i sigurno će mi pomoći da ostvarim i više od onoga što sam do sada radio, a fotografisao sam svadbe, zabave, portrete", kaže Karim.

Dugogodišnje iskustvo foto-reportera koji je i ranije beležio trenutke na izbegličkim rutama pomoglo je Vladimiru da razume Karimovu situaciju i odluči se da mu pomogne.

"Nije bilo do sada nekog takvog programa u Srbiji, a ja sam želeo da podelim slobodno vreme sa nekim ko boravi trenutno u Srbiji i da pomognem na bilo koji način da se prilagodi i upozna neke nove ljude i Srbiju na neki drugačiji način", kaže Vladimir Živojinović.

Na izletu u Vladino selo Lozovik, Karim je saznao i za Bele poklade. Jezik već odlično razume i planira da ostane u Srbiji i upiše fakultet. 

Kada prođe devet meseci od pokretanja postupka za dobijanje azila, Karim će dobiti i radnu dozvolu. Ko će bolje moći da mu pomogne da nađe prvi posao od Vladimira, kolege, ali i prijatelja.

Za trinaest godina, zaključno sa 2021, azil je u našoj zemlji dobilo 198 ljudi, a četvrtina je ipak odlučila da napusti Srbiju. Anđela Šemić iz Centra za istraživanje i razvoj društva IDEAS kaže da je glavni uzrok problema sa kojima se izbeglice suočavaju to što su ovde prepušteni sami sebi. 

"Nemaju nikakvu podršku, naročito tražioci azila. Sa izbeglicama je malo drugačije, odnosno sa ljudima koji su dobili utočište. Ne poznaju sistem, ne poznaju jezik i zbog toga i ta prava koja su im zagarantovana zakonima ne mogu da uživaju na jednostavan način", kaže Anđela Šemić. 

Dodaje i da se suočavaju sa predrasudama. "Prijatelj izbeglica" je jedan od programa koji im pomaže da se suoče sa tim problemom. 

"Program realizujemo u saradnji sa švajcarskom Vladom i odnosi se na unapređenje inkluzije i integracije u Srbiji i zapravo i ideja je da im se pruži podrška koja izostaje od strane drugih institucija", zaključuje Anđela Šemić.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи