Читај ми!

Gusta šuma, planina, dubok sneg – kako izgleda obuka vojnih specijalaca na Kopaoniku

U toku je konkurs za prijem u specijalne jedinice Vojske Srbije. Ekipa RTS-a iz emisije "Dozvolite" posetila je jednu od tih jedinica. 72. brigada za specijalne operacije je na zimskoj obuci na Kopaoniku.

Gusta šuma, mokar i dubok sneg čine se kao nesavladiva prepreka. Međutim, u skladu sa motom jedinice "Kada drugi ne mogu i ne smeju, samo je jedna 72. koja uvek može i sme", pripadnici brigade za specijalne operacije vežbaju taktiku i izviđanje u zimskim uslovima. I hvatanje neprijateljskih vojnika. Zadatak je jasan.

"U sklopu zimske obuke izvode se sadržaji iz taktičke i fizičke obuke. Kroz realizaciju sadržaja iz taktičke obuke uvežbavaju se diverzantske akcije i izviđanje na brdsko-planinskom zemljištu", navodi oficir u 72. brigadi za specijalne operacije.

Osim kretanja po gustoj šumi, 72. brigada vežba napredne tehnike skijanja. Srbija je brdovito planinska zemlja i odbrana zemlje zahteva specijalce koji mogu da se kreću po takvoj teritoriji. I nogama i rukama.

"Danas ovde ovde uvežbavamo taktičke radnje i postupke diverzantske grupe, prilikom savlađivanja vertikalnih prepreka. Sve u cilju održavanja visokog nivoa osposobljenosti, za izvršavanje diverzantskih zadataka", kaže pripadnik 72. brigade za specijalne operacije.

Specijalci 72. brigade za razliku od sportista tokom planinarenja na sebi nose naoružanje i vojnu opremu. To za njih i nije problem, jer biti specijalac znači biti poseban.

Obuka od deset nedelja 

"Da bi postao pripadnik brigade, morao sam prvo da završim selektivnu obuku u trajanju od 10 nedelja. Selektivna obuka je taj prvi korak ka svetu elitizma, to je jedan svojevrstan čin koji vas izdvaja iz prosečne populacije. Nakon selektivne završio sam osnovnu i naprednu specijalističku obuku, gde bih kao krunu izdvojio kurs veranja i kurs rečnih diverzanata", navodi pripadnik 72. brigade za specijalne operacije

Maskirno zimsko odelo dobija svoju punu funkciju kod diverzantskih akcija. Kao što je napad na neprijateljsko vojno vozilo. I brzo izvlačenje. U ovoj vežbi naravno niko nije povređen, ali su svi ponešto naučili.

Najveću vrednost specijalnih jedinica Vojske Srbije čine dobro uvežbani ljudi. Međutim, važna je i savremena oprema. Deo opreme čini i multifunkcijska kamera "Džim". Koristi se za izviđanje. Otkriva cilj veličine tenka na daljini od osam do deset kilometara ili figuru čoveka na četiri kilometra. Koristi se i za navođenje protivoklopne vatre, artiljerije i avijacije Vojske Srbije.

"Džim" pokazuje termovizijsku sliku, odnosno toplotu ljudskog tela ili kamionskog motora. Obuka na terenu traje do duboko u noć. Mrak ne smeta specijalcima jer imaju naočare za noć. Ovo je samo deo obuke 72. brigade za specijalne operacije, koji očekuje mlade ljude koju prođu selekciju.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи