Читај ми!

Matić: Sloboda medija i bezbednost novinara političko pitanje

Sloboda medija i bezbednost novinara su prvorazredno i političko pitanje i ne sme biti stavljeno sa strane zbog nekih navodno važnih tema, istakao je Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i član radnih grupa za zaštitu i bezbednost novinara.

Veran Matić je rekao da mu se međunarodni PEN centar obratio 2. marta, kao predsedniku Komisije za istraživanje ubistava novinara u vezi sa napadima na novinare Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina, i o njihovom preseljenju zbog ugrožene bezbednosti.

"Drago mi je što se i sam Vidojković u ovoj teškoj situaciji racionalno ponaša i što je prihvatio tu vrstu pomoći, a u isto vreme žalim što Nenad Kulačin nije mogao da je prihvati. Zbog toga je od izuzetnog značaja da nadležne institucije učine sve kako bi zaštitile bezbednost Nenada Kulačina, ali i kako bi se otklonile pretnje njemu i Marku Vidojkoviću", ocenio je Matić.

Dodao je da će u narednim danima tražiti sastanke sa predstavnicima nadležnih institucija, od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, ministra za informisanje i telekomunikacije, ministra unutrašnjih poslova, ministarke pravde i drugih, kao i reaktiviranje vladine Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara, koja se nije sastajala od juna 2021. godine.

"Mora se prestati sa organizovanim medijskim i političkim kampanjama protiv Vidojkovića i Kulačina, koje direktno inspirišu ugrožavanje njihove bezbednosti", rekao je on i dodao kako postoji još novinara koji često prolaze kroz politički i tabloidni linč, te je i njima potrebna slična zaštita.

Dodao je kako se nada da će Srbija u narednim danima osuditi pojedince koji su optuženi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, kao i da se aktivnostima nadležnih institucija, efikasnim istragama i kažnjavanjem, moraju stvoriti uslovi da niko ne sme da bude gonjen zbog bavljenja svojim poslom "jer je ubistvo novinara izgleda postao najjeftiniji oblik ućutkivanja i cenzure", ocenio je Matić.

"Nikada više ne smemo dozvoliti da nam se dogodi tragična smrt Dade Vujasinović, streljanje Slavka Ćuruvije, ubistvo Milana Pantića, kao i paljenja kuća, teška prebijanja i zaziđivanja medija", zaključio je Matić i dodao kako preseljenja na bezbedne lokacije uz pomoć međunarodnih institucija i razvlačenje suđenja za napade na novinare moraju prestati.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво