Читај ми!

Obeležen Dan Vojnoobaveštajne agencije

U Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba održana je svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojnoobaveštajne agencije. Čestitajući praznik pripadnicima VOA, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević poželeo je da i dalje nastave da rade u cilju odbrane i zaštite državnih i nacionalnih interesa.

Svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojnoobaveštajne agencije u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba prisustvovali su prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, narodni poslanik Igor Bečić, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i veterani Agencije.

Čestitajući praznik pripadnicima VOA, ministar Miloš Vučević je poželeo da i dalje nastave da rade u cilju odbrane i zaštite državnih i nacionalnih interesa.

"Da iznad svega štitite državne interese, da štitite, čuvate i promovišete nacionalne interese Republike Srbije, svih njenih građana, ali i celokupnog srpskog naroda i da vodite računa u okviru vaše nadležnosti i delokruga po pitanjima iz resora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije", istakao je ministar Vučević.

On je izrazio posebno zadovoljstvo, jer su na svečanosti prisutni i izaslanici odbrane iz 27 država, ali i vojni predstavnici diplomatskih misija pri UN, OEBS i NATO, prvi put ovako okupljeni, čime ovaj praznik, kako je naglasio, dobija pun kapacitet.

"Razmena informacija i iskustava, sagledavanja analize i zaključaka su nužno potrebni našoj državi, posebno imajući u vidu sveukupni ambijent i okolnosti koje nas okružuju. Nikada nisu jednostavne okolnosti u Srbiji ili za Srbiju. Nije to nikakva novina, to je jedan, nažalost istorijski kontinuitet, ali rekao bih da su događaji koji su aktuelni nešto složeniji, svakako izazovniji", naglasio je ministar Vučević.

Ukazujući na važnost njihovog rada, ministar odbrane je podsetio na dešavanja koja su obeležila prethodnih nekoliko godina na svetskom nivou, a koja niko verovatno nije mogao da potpuno predvidi ili sagleda, kao što su pandemija virusa kovid i sukob u Ukrajini.

Posebno je nepopularno, naglasio je ministar Vučević, biti ono što mi sa ponosom ističemo - vojno neutralna država.

"Nemamo prava na odustajanje, moramo da radimo maksimalno, čuvamo državne i nacionalne interese, da budemo mudri, da ono što bi rekao Miloš Obrenović „preteknemo kroz mutna vremena", da sačuvamo državu, da sačuvamo narod, da imamo odgovore na sve izazove, a da na one izazove na koje možda nije lako ili nije moguće odmah dati odgovor dobijemo vremena da osnažimo i da možemo da odgovorimo", rekao je ministar Vučević.

Ministar odbrane je poručio da je ponosan na sve što su pripadnici VOA radili, ne samo prethodne godine, već i decenijama unazad.

"Veoma sam zahvalan i svim nekadašnjim pripadnicima VOA i veoma ponosan na državnu politiku koju predstavlja, personifikuje pre svega predsednik Republike Aleksandar Vučić kao vrhovni komandant i pozivam vas poštovani pripadnici Vojnoobaveštajne agencije da nastavite u narednom periodu još snažnije da radite, da se borite još odlučnije za Srbiju, za srpske interese, da nastavite da otvarate vojna izaslanstva, sve ono što ste definisali u vašim planovima. Za pohvalu je i da smo otvorili dva nova vojna izaslanstva u Španiji i Libanu", naglasio je ministar Vučević.

On je, takođe, ukazao i na značaj saradnje sa Ministarstvom spoljnih poslova u radu naših izaslanstava širom sveta.

"Čestitajući vam praznik, još jednom da ponovim pre svega pripadnicima Vojnoobaveštajne agencije - čast i poštovanje prema svima, ljubav samo prema Srbiji. Živela Vojnoobaveštajna agencija i živela naša otadžbina Srbija", poručio je ministar Vučević.

Stojković: Moramo da radimo još brže, bolje, uspešnije

Direktor VOA general-major Zoran Stojković naglasio je da su se okolnosti u svetu promenile, da su složene i da nas najteži izazovi kao državu tek očekuju te da "moramo da radimo još brže, bolje, uspešnije" da bismo svi zajedno, jedinstveni učestvovali u odbrani naših vitalnih, državnih i nacionalnih interesa.

Pozdravljajući izaslanike odbrane Srbije, direktor VOA istakao je da su svi oni pažljivo birani, da su se usavršavali u zemlji i inostranstvu, u veoma širokom spektru specijalnosti.

"Prva su linija odbrane bezbednosti naše države i mogu da nam služe za ponos. Zahvalio bih našem najvišem državnom rukovodstvu, pre svega predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću i ministru odbrane, koji su nam pomogli da podmladimo i osavremenimo Agenciju i da na kvalitetan način izvršavamo naše postavljene zadatke", istakao je general Stojković.

Poručio je da će odbrana interesa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i nacionalnih državnih interesa u inostranstvu i ubuduće biti imperativ u radu VOA.

Vojnoobaveštajna agencija obeležava svoj dan u znak sećanja na 5. mart 1884. godine, kada je u okviru reorganizacije i modernizacije srpske vojske doneta Uredba o đeneralštabnoj struci, kojom je u okviru Operativnog odeljenja Glavnog đeneralštaba formiran Spoljni odsek.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво