Читај ми!

Nove mogućnosti i strože kazne za investitore, zakon o izgradnji i planiranju uskoro pred poslanicima

Nacrt novog zakona o izgradnji i planiranju donosi niz noviteta kojima je cilj unapređenje građevinskog sektora. Izdvajaju se: ubrzanje procesa izdavanja građevinske dozvole, dobijanje informacija o lokacijama za gradnju od javnih beležnika, pravljenje jedinstvene liste lokacija podobnih za investicije i ukidanje konverzije zemljišta i linijske infrastrukture.

Do kraja meseca pred poslanicima u skupštini naći će se Nacrt novog zakona o planiranju i izgradnji. Iz nadležnog ministarstva kažu da će biti transparentniji i najekološkiji do sada, jer su prihvaćeni svi postojeći eko standardi. Napominju kao najvažnije skraćenje i ubrzanje procedura u procesu planiranja i izgradnje.

"Ovde je jasno da je u pitanju zakon koji treba da privuče investicije i investitore i da njima napravi jednu dobrodošlicu, jedno plodno tle za dalje ubiranje profita. Ono što sada ove izmene govore jeste da ja kao vlasnica propale fabrike sada mogu to iz prava korišćenja da prebacim u pravo svojine i onda tu mogu da gradim luksuzno stanovanje, poslovni prostor, tržni centar itd", rekla je arhitekta i urbanistkinja dr Iva Čukić.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miloš Živković kaže da je zakon u korist investitora, zakon je nešto što vam daje alat, a vi ćete taj alat koristiti na odgovarajući način, a u krajnjoj liniji primena zakona zavisi i od demokratskih potencijala našeg društva.

Nacrt izmena predviđa da svi objekti moraju da budu besplatno priključeni na postojeću infrastrukturu, vodovod, kanalizaciju, gasovod i daljinsko grejanje.

Prema najavi ministra građevine, u novom zakonu pooštrene su kaznene mere.

Ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kaže da će napraviti narednih nedelja komisiju, koja će se baviti time da neko jednom izgubi licencu ako radi nešto suprotno zakonu.

"On pokušava da ga učini strožijim i da uvede veći domen kontrole države nad lokalnim samoupravama u tom nekom postupku urbanističkog planiranja, sad sve zavisi kako će država to da kontoliše", napomenuo je Živković.

Ponovo bi trebalo da počne da radi Agencija za prostorno planiranje Srbije

Nakon gašenja u decembru 2014. ponovo bi trebalo da počne da radi Agencija za prostorno planiranje Srbije. Nacrt predviđa i uvođenje glavnog državnog urbaniste, koji će koordinirati saradnju između svih učesnika u postupcima planiranja i urbanizma.

"Ta tela sama po sebi nisu loša, ono što je problematično u zakonu je što se ne prepoznaju tačno njihove uloge, konkretno za državnog urbanistu nije dovršena rečenica, tako da ne znamo tačno šta su njegove nadležnosti, ali kod ovih drugih se prepliću. I onda je pitanje ko koga kontroliše tu, na koji način zbog čega ta tela postoje", napomenula je Čukićeva.

Vesić je rekao da državni urbanista nema nikakvu vrstu kontrole nad lokalnim urbanistima, oni su svi nezavisni organi i njih biraju skupštine.

"Posao za državnog urbanistu su svi oni projekti za koje je nadležna država, generalno urbanistički razvoj države, tako da to je razlog zašto se predlaže osnivanje državnog urbaniste, da li će to biti prihvaćeno, to ćemo videti", istakao je ministar.

U Srbiji 60.000 kompanija radi u građevinskom sektoru, koje utiču na proizvodnju u još 22 druge industrijske grane.

Nadležni očekuju da će usvajanjem izmena i dopuna biti rešen samo jedan od problema, zbog čega je prošle godine zabeležen pad preko 10 odsto u građevinskoj industriji.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво