Читај ми!

Noćna mora zbog popravke ravnih krovova – jedino dobro rešenje košta milione

Kada gledate Beograd iz aviona imate utisak da je ceo pod ravnim krovovima. Najviše ih je na Novom Beogradu, a tamo je i najviše problema. Gotovo da nema zgrade izgrađene osamdesetih, a da nema problem sa prokišnjavanjem. Stručnjaci upozoravaju da reparacije krovova moraju da se rade jednom u 40 godina, a cene su i do nekoliko miliona dinara.

Još su vidljivi tragovi vode od kiše i snega na zidovima zgrade u Radničkoj 50 na Čukaričkoj padini. Godinama imaju problema sa ravnim krovom, a od septembra non-stop prokišnjava. Vlaga, buđ, a odavno se deo plafona na poslednjem spratu oljuštio.

"Voda curi preko krova preko limova dole u vešernicu na šestom spratu, odatle curi dole na petom spratu sve pored cevi od grejanja, podnosio sam zahtev već ima 4, 5 meseci, niko me nije kontaktirao", kaže upravnik zgrade Miroslav Gavrilović.

Stanarka Mirjana Đorđević kaže da problema imaju otkako su se uselili.

"Od kako smo se mi doselili stalno ima problema sa tim prokišnjavanjem na krovu, ja sam na šestom spratu i to je ranije sanirano, a sada je ova druga strana isto problem. To curi, saniramo pa jedno vreme bude dobro, pa onda ponovo i tako", rekla je Mirjana.

Pokušali su stanari sami da reše problem. Stavljali su različite premaze kako voda ne bi prolazila, ali to samo odlaže neizbežnu rekonstrukciju krova. Stanari tvrde, Gradskom stambenom je bilo potrebno četiri meseca da izađe na teren.

Najviše poziva sa Novog Beograda 

Najveća mana ravnih krovova je to što je, kada jednom počnu da prokišnjavaju, potrebno zameniti sve pa i hidroizolaciju, kažu u Gradskom stambenom. Najviše poziva dobijaju sa Novog Beograda. Cena sanacije zavisi od površine i stanja krova, materijala.

"Ugrubo rečeno ovako, ravni krovovi mogu da koštaju od jednog do nekoliko miliona dinara, ali uz pogodnosti koje imamo na otplatu na 60 rata mislimo da je to pristojno", kaže Igor Ćurčić iz ovog preduzeća.

Veća prokišnjavanja počnu tridesetak godina po izgradnji krova, kažu majstori, i to ako se uopšte ne održava. Preporučuju da se na krov zgrade zbog kontrole izađe dva puta godišnje.

"Ako je ceo krov oštećen, onda bi trebalo celo da se sanira. Ako je oštećeno na delu gde je parcijalno, može da se pokuša, ali tada voda može da nađe put negde sa strane i da izađe negde na donjem delu zgrade u nekom stanu", pojašnjava preduzetnik Dejan Gročić.

Tako i u onom na prvom spratu može da bude vlage ukoliko se krov ne popravi.

Garancija na novi ravan krov je deset godina 

Najviše ravnih krovova je na zgradama u starom delu Novog Beogradu i u centralnim opštinama, koje su većinom građene pre pedesetak godina. Skoro svaka četvrta zgrada suočava se, manje ili više, sa istim problemom, podaci su firme za hidroizolaciju.

Kod većine privatnika garancija za novi ravan krov je deset godina, plaća se 50 odsto unapred, a ostalo u deset jednakih rata. Radovi koštaju od 15 do 30 evra po kvadratnom metru. Po pravilu, od vlage najviše budu oštećeni stanovi u potkrovlju.

"Ne treba čekati da ravan krov pokaže svoj slabosti posle 50 godina jer važno je to istaći, ravni krovovi su izuzetno otporni i izdržljivi, ali kada krene prokišnjavanje ne možete nešto delimično odraditi nego obično sve mora, a to nisu tako malo cifre", navodi Igor Ćurčić.

Ovakve investicije se rade na svakih 40, 50 godina. Mnogi ravne krovove u starijim zgradama koriste kao terasu i mesto za druženje. Oni koji žive u novim, pametnim zgradama na krovu imaju čak bazene i zelene oaze, ali se za to koriste savremeni materijali. Takvu hidroizolaciju nije moguće staviti na staru zgradu jer je potrebna rekonstrukcija krova koja je veoma skupa.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво