Читај ми!

Studenti iz regiona učestvovali na trodnevnoj radionici o izveštavanju o migracijama u Beogradu

Studenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore učestvovali su na medijskoj radionici "Globalna medijska akademija za migracije" u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije UN i Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Studenti iz četiri države regiona imali su prilike da tokom trodnevne radionice u okviru akademije (Global Migration Media Academy) na Fakultetu političkih nauka u Beogradu saznaju osnove izveštavanja o migracijama, ali i da nauče o negativnim primerima pisanja o migrantima.

Subregionalna koordinatorka za Zapadni Balkan i šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Laura Lungaroti, izjavila je danas da je jedan od glavnih ciljeva te organizacije, rad sa medijima na ispravljanju loše percepcije o migracijama.

Lungaroti je na otvaranja Globalne medijske akademije o migracijama rekla da je cilj tog skupa da se ukaže na etičko novinarstvo i da učini da novinari budu potpuno spremni "da izveštavaju o migracijama u pravom svetlu".

U središtu pažnje radionice bilo je foto-novinarstvo, zbog čega su sa studentima razgovarali istaknuti fotografi iz zemalja okruženja.

Studenti su tokom radionice imali prilike i da posete Radio-televiziju Srbije, gde su se upoznali sa radom medijskog javnog servisa, ali i sa iskustvima novinara naše kuće o izveštavanju o migracijama.

Globalna medijska akademija o migracijama osnovana je 2020. godine sa ciljem da studentima novinarstva približi temu migracija i poveže ih sa novinarima koji imaju iskustva u izveštavanju o tim temama.

"Dezinformacije o migracijama mogu imati dalekosežne posledice, među kojima su i stvaranje prepreka za integraciju i inkluziju migranata u društvo. U vremenima kada su migracije sve važnije pitanje na globalnom nivou, ključno je da mediji i humanitarne organizacije promovišu tačne informacije i suprotstave se štetnim predubeđenjima", navode iz Globalne medijske akademije o migracijama. 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво