Читај ми!

Pšenicom zasejano 720.000 hektara, kako su novi preparati pomogli ratarima

Prethodne jeseni pšenicom je u Srbiji zasejano 720.000 hektara, ili 25 odsto više nego lane. Ratari su uglavnom primenili svu potrebnu agrotehniku, pa pšenica u ovom trenutku izgleda kao retko koje godine u ovo vreme.

Ova zima izuzetno je pogodovala razvoju pšenice. Snega je bilo samo dva puta po nekoliko centimetara, a nekoliko hladnih dana došlo je u pravom trenutku kako bi ratari mogli da prihrane useve. Od prethodne jeseni, pored mineralnih đubriva, primenili su i nove preparate.

Dragan Raca iz DOO Raca kaže da je za ovu godinu pšenicom zasejano oko 8.000 hektara, jedan deo su đubrili mapom, drugi deo mešanim đubrivima i jedan deo sa GEO2.

"Sada gledamo, pšenica jako dobro izgleda, dobro je zasnovala sam sklop biljke i biljke su u dosta dobrom stanju. Znači vidi se da je poboljšanje sa ovim GEO2. On daje neku energiju veću, ne znam šta to radi, ali daje nešto da pšenica izgleda bolje od ostalih. Ova sada kiša od četrdeset litara ovo se nije desilo odavno, za početak marta da padne četrdeset litara kiše to će đubrivo da aktivira u sto posto iznosu", naveo je Dragan Raca.

Koliko su naši ratari zainteresovani za primenu novih preparata?

"GEO2 je u poslednjih godinu dana došao u Srbiju i našao svoje mesto u svim granama ratarstva, povrtarstva i voćarstva. Konkretno kod pšenice radili smo jako puno ogleda i svugde su nam rezultati pokazali da je to aktivator i poboljšivač zemljišta i da on jako deluje kod teških zemljišta kao što je ovo u Banatu. Teško ga je obezbediti, imamo ga za sada dovoljno, ali je potrebno dobro se pripremiti za drugi deo proleća i naravno za jesen, jer je jako velika potražnja iz svih evropskih zemalja. Nadamo se da ćemo ga imati dovoljno", poručuje Borivoje Jakovljević, savetnik u "Šmek komercu".

Proizvođačima sada preostaje da prate usseve zbog pojave mogućih bolesti i štetočina, i na vreme pripreme potrebnu zaštitu.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара