Читај ми!

Novinarkama RTS-a uručena priznanja Nacionalne organizacije za retke bolesti

Nacionalna organizacija za retke bolesti dodelila je pojedincima i institucijama priznanja i zahvalnice za podršku obolelima. Među nagrađenima su i novinarke RTS-a Iva Omrčen, urednica emisije "Mesto za nas" i Ana Stamenković, koja u Informativnom programu prati sektor zdravstva.

U Srbiji oko pola miliona građana ima neku retku bolest. U posebnoj budžetskoj liniji opredeljano je 4,3 milijarde dinara, a pre samo decenije izdvajalo se tek 130 miliona.

Predsednica Nacionalne organizacija za retke bolesti (NORBS) Olivera Jovović ističe da oboleli imaju samo jednu želju, a to je da žive kao i svi drugi.

"To je mislija NORBS-a već više od decenije i nastaviće da bude i dalje. NORBS se pozicionirao kao ozbiljna organizacija, koja saradjuje sa svi relevantnim stranama, i jasnim ciljem, da promeni stvari za osobe sa retkim bolestima nabolje. Naš zadatak nije lak, ali svaki član NORBS-a ima svoju misiju, i ne poznaje prepreke", navodi Jovovićeva.

Dobitnica priznanja "Doprinos za retke", supruga predsednika Srbije, Tamara Vučić smatra da je napredak u lečenju retkih bolesti postignut u svim segmentima – od finansijskih ulaganja, preko proširenja liste obaveznih skrininga, do uvođenja novih terapija.

"Jedna od najnovijih terapija je za ahondroplaziju. Još se nije dovoljno napredovalo u radu na bazi retkih bolesti, ali na tome ćemo raditi i koncetrisati svoje snage u budućnosti", navela je Vučićeva.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи