Читај ми!

Sećanje na žrtve zločina u Štrpcima, bol koji ne jenjava tri decenije

Trideseta godišnjica od otmice i ubistva 20 putnika iz voza na relaciji Beograd- Bar, u železničkoj stanici Štrpci, obeležena je polaganjem cveća na spomen-obeležje prijepoljskim žrtvama u Šarampovu.

Uz bol za najmilijima, koji ne jenjava tri decenije, nedavne presude Višeg suda u Beogradu, optuženima u slučaju Štrpci, rodbini nevinih žrtava su bile kao so na ranu. 

Viši sud početkom meseca saopštio je da je Odeljenje za ratne zločine osudilo je optužene Gojka Lukića na 10 godina zatvora, Duška Vasiljevića na 10 godina, Jovana Lipovca takođe na kaznu od 10 godina i Draganu Đekić na kaznu zatvora od pet godina. Sud u Sarajevu na po 13 godina zatvora osudio je sedmoro optuženih i jednu osobu na 15 godina.

"Oni koji su organizovali i planirali ovaj zločin, nažalost nisu uopšte pominjani, niti se protiv njih vodi bilo kakav postupak", kaže Nail Kajević, brat ubijenog Nijazima.

Selma Čolović, ćerka ubijenog Rasima Ćorića, ističe da nije zadovoljna presudom ni u Bosni i Hercegovini, još manje u Srbiji. 

"Trojica optuženih dobili su po 10 godina, gde je jedna žena, optužena Dragana Đekić dobila pet godina, jer je u trenutku izvršenja imala 17 godina. Pa vi zamislite kakav jedan um može biti sa 17 godina da učestvuje u takvim delima, odnosno nedelima", kaže Selma.

Marina Kljajić, punomoćnica oštećenih porodica, očekuje da tužilac uloži žalbu na visinu izrečenih kazni.

"Ostaje samo da se nadamo da će ih Apelacioni sud ipak korigovati", napominje Kljajićeva.

Do sada su pronađeni ostaci samo četiri osobe.

Rodbina ne odustaje od zahteva da dobiju status civilnih žrtava rata, čulo se na prijemu u opštini, gde im je uručena i jednokratna novčana pomoć. Posle toga, položeno je cveće na spomen obeležje prijepoljskim žrtvama u Šarampovu.

"Ono što svi zajedno moramo jeste da pominjući ovaj brutalni zločin jačamo zajedništvo i saradnju, širimo dobro i sprečimo svaki oblik mržnje i zla", poručio je Drago Popadić, predsednik Opštine Prijepolje.

U Domu kulture održana je i komemorativna akademija u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice, uz mimohod šutnje ulicama Prijepolja do spomen obeležja.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се