Читај ми!

Klinika za kardiohirugiju u Nišu ima tajni recept – kako je smanjila duge liste čekanja

Na Klinici za kardiohirugiju u Nišu lista čekanja za kardiohirurške intervencije od Nove godine smanjena je sa 149 na 105, a za vaskularne nema čekanja. Na klinici kažu da su to uspeli dodatnim radom vikendom, za šta niko od zaposlenih ne dobija naknadu, dok je za dežurne to samo dodatni obim posla.

Pacijanti operisani prošlog vikenda već su kod kuće, raspoloženi za razgovor su oni operisani tokom nedelje.

"Uvek postoji strah kod čoveka da se operiše i to sve, čekao sam malo. Imam 62 godine tako da produžiću život za koju godinu, mislim za koju deceniju nadam se", kaže Borivoje Jovanović iz Niša.

Radoslav Pavlović kaže da se oseća dobro i želi da se zahvali doktorima jer, kako kaže, treba stvoriti tim da bi moglo da se radi.

A tim su uglavnom mladi koji su od Nove godine uz rad vikendom uradili 115 operacija, za razliku od prošle godine u ovo vreme kada su imali četrdesetak intervencija.

"Iz nedelje u nedelju osećaj je sve bolji i sve lepši, zbog ljudi koji su prepoznali naš trud i što su prepoznali naš entuzijazam i humanost koju imamo u sebi, tako da i danas posle ove operacije zadovoljniji krećem dalje u svoj privatan život da ga provedem ovog vikenda", ističe anesteziolog doktor Mlađan Golubović.

Medicinska sestra Žana Petrović kaže da je u dnevnoj smeni i da nikakvog opterećenja nema.

"Da li je jedan pacijent došao hitno danas da se uradi, dva pacijenta ili je jedan urađen ovako dodatno zbog smanjivanja liste čekanja nama je potpuno svejedno, bitno je da ima mesta u intenzivnoj nezi", objašnjava sestra Petrović.

Na intenzivnoj nezi Klinike za kardiohirurgiju ima 10 kreveta, kažu da bi zbog težine kardivaskularnih bolesti trebalo da ih ima više. Za početak je cilj smanjiti liste čekanja.

"Na listama čekanja za kardiohirurške operacije pacijenti umiru. Ja stalno kažem da su i ove druge liste jako važne, liste za operaciju oka, za operaciju kolena, kuka, ortopedske i oftalmološke. Međutim, pacijenti koji su na tim listama vremenom gube kvalitet života, ali ne i glavu", kaže direktor Klinike zakardiohirugiju prof. dr Dragan Milić.

Njegov zamenik, docent Milan Lazarević, kaže da je dokaz da rade pravu stvar i da lista čekanja itekako se smanjuje.

"Možda i brže i bolje nego što smo se i mi sami nadali i kako smo očekivali. Možda u narednih dva, tri meseca ovim tempom uspemo da listu čekanja svedemo na listu zakazivanja", ističe doktor Lazarević.

Republički fond za zdravstveno osiguranje objavio je da su liste čekanja u niškom Univerzitetskom kliničkom centru najkraće u zemlji.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво