Читај ми!

Transplantacija organa – Srbija oživljava program, donorstvo najveći problem

Srbija nema dovoljno ni donora organa, niti transplantacija - čekaju ih i odrasli i deca. Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno odiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić za RTS kaže da Srbija oživljava program transplatacije, ali ukazuje na problem donorstva. Specijalistkinja dečje nefrologije i transplantologije Jelena Stojanović kaže da je saradnja Londona i Srbije kada je reč o transplataciji organa dece obnovljena.

Republički fonda za zdravstveno osiguranje prethodnih dana je po hitnom postupku uputio više pacijenata u inostranstvo na transplataciju organa. Na transplataciju srca u Zagreb,  nedavno je prebačen sedmogodišnji dečak.

Profesorka Sanja Radojević Škodrić, gostujući u Jutarenjm dnevniku RTS-a, izjavila je da je dečak u stabilnom stanju, te da u ponedeljak, 27. marta izlazi sa intezivne nege.

Takođe, RFZO je prebacio i bebu kojoj je neophodna transplaticija jetre u Italiji. Radojević Škodrićeva navodi da se uskoro očekuje i ta transplatacija, kao i da je prema njihovim informacijama beba u stabilnom stanju.

"Krećemo sa oživljavanjem programa transplatacije, ne samo preko saradnje sa bolnicama u inostranstvu, već i u Srbiji. Posle kovida je bio potpuni zastoj", kaže direktorka RFZO.

Govoreći o hitnoj proceduri RFZO, prema kojoj se deca upućuju na transplataciju na lečenje u inostranstvo, Radojević Škodrićeva kaže da se šalju  deca koja ne mogu adekvatno da se leče u Srbiji.

"Dovoljna je samo konzularna odluka. RFZO odmah stupa u kontakt sa svim centrima u inostranstvu. Hitni slučajevi se upućuju u roku od 24 sata", objašnjava direktorka RFZO, ističući da je i dalje najveći problem donorstvo organa.

Oko 30-oro dece čeka transplataciju 

Govoreći o dečaku Maksimu koji je pre osam meseci dobio tatin bubreg u Londonu, Doktorka Jelena Stojanović objašnjava za RTS da je operacija u inostranstvu urađena jer dečak i njegov otac nemaju istu krvu grupu.

"Maksim se vratio u Srbiju. Postoprativni tok se vodi u Institutu za majku i dete. I tata i on su se oporavili", priča Stojanovićeva, koja živi i radi u Londonu.

U Srbiji trenutno 36-oro dece, prema podacima iz Tiršove, čeka na transplataciju bubrega. Stojanovićeva, kaže da trećina te dece u pripremi za transplataciju sa živih donora.

"Saradnja između Univerzitetske dečje klinike Tiršova i bolnice u Londonu počela je 2018. godine. Stopirana je zbog pandemije, ali je krajem prošle godine saradnja obnovljena. Nadamo se novim uspesima", kaže Stojanovićeva.

"Stabilno tržište lekova" 

Govoreći o tome da li Srbiji preti nestašica lekova, Radojević Škodrićeva objašnjava da je naša zemlja preduzela sve mere kako do toga ne bi došlo.

"Tržište lekova u Srbije, trenutno je stabilno, kao što je bilo i za vreme korone. U Evropi je najavljeno da će biti na jesen biti problema u isporuci lekova. Nama se to neće desiti", ističe direktorka RFZO. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво