Читај ми!

Inspekcija rigorozno kontroliše igračke, ali analizira se samo uzorak

Iz prodaje su tokom februara povučeni kalupi za mafine, japanke, a sada i plišane igračke iz trgovinskog lanca "Pepko". Razlog povlačenja igračaka je rizik od gušenja. Ipak, nadležni tvrde da nema razloga za brigu, jer se na našem tržištu godišnje nađe do pet odsto neispravnih proizvoda.

Zbog tehničke neispravnosti plišanih igračaka koje su pretile da ugroze zdravlje dece prvi je reagovao proizvođač i povukao ih iz prodaje. 

"Šavovi na proizvodu su slabi, pa postoji mogućnost da dete dođe u dodir sa vlaknastom materijom koja se nalazi unutar proizvoda, da je stavi u usta i uguši se. Nisu izrečene kaznene mere jer je proizvođač dobrovoljno preduzeo mere i dostavio obaveštenje Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine", rekla je Mirjana Stančić iz Sektora tržišne inspekcije Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.

Ispitivanje uzoraka

Sve dok igračka ne dođe na policu, prolazi rigoroznu kontrolu, kažu iz Sanitarne inspekcije. Proverava se dokumentacija, detaljno pregleda proizvod i uzimaju uzorci koji se ispituju.

"U praksi se može dogoditi da je nešto ipak neispravno, to ne znači da je cela serija, može da bude samo deo serije. Nemoguće je na hiljadu proizvoda sve iskontrolisati i potvrditi ispravnost, ali sam subjekt koji se bavi proizvodnjom ovakvih proizvoda ima odgovornost za njihovu ispravnost i on je dužan da izda deklaraciju ili izjavu o usaglašenosti kojom garantuje bezbednost svog proizvoda", kaže Raša Milanov, koordinator u Odeljenju granične sanitarne inspekcije.

O bezbednosti, po svemu sudeći, moraju da brinu i roditelji kada kupuju deci igračke. Da pažljivo čitaju deklaracije i njihovo poreklo.

Udruženja pomažu kupcima da vrate novac

Reagovalo je i Udruženje potrošača i pozvalo da im se jave svi koji imaju probleme sa proizvodima koje su kupili da bi im pomogli da vrate svoj novac.

"Potrošači koji su kupili ovakvu vrstu proizvoda imaju pravo na povrat novca, upućujemo ih da se obrate prodavcu i da zahtevaju refundaciju. Ukoliko se pojave određeni proizvodi za koje se apeluje, ne da su apriori nebezbedni, već da postoji određeni rizik, ukoliko se koriste, da zaista ne razmišljamo, ne dovodimo ništa u dilemu, već da te proizvode vratimo", kaže Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Nadležni kažu da ono što se uvozi mora da bude bezbedno, a inspekcije treba da to bolje kontrolišu. Statistika pokazuje da na godišnjem nivou bude do pet posto neispravnih proizvoda.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво