Читај ми!

Život na Vojnoj akademiji (ni)je kao na filmu, načelnik i kadeti objašnjavaju i zašto

Konkurs za upis u vojne škole otvoren je do 31. marta. Načelnik Vojne akademije Srđan Blagojević rekao je za RTS da za vojne škole tradicionalno vlada veliko interesovanje. Uvek je više prijavljenih, od tri do pet kandidata na jedno mesto, zavisno od škole i godine, kaže Blagojević. Kadeti Aleksandra Aksentijević i Aleksandar Petljanski izneli su svoje utiske.

Čast, znanje, Srbija – tako glasi slogan za ovogodišnji konkurs za upis u vojne škole, koji je otvoren do 31. marta.

Mesta ima za 175 budućih kadeta Vojne akademije, 17 za Medicinski fakultet VMA.

Vojna akademija u školskoj 2023/2024. godini nudi osnovne akademske studije na smerovima: kopnena vojska, tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite, vojnoelektronsko inženjerstvo, vojnomašinsko inženjerstvo, vojno vazduhoplovstvo, vojnosaobraćajno inženjerstvo i ekonomija odbrane.

Kada govorimo o gimnazijama i srednjim školama, ove godine ima mesta za 75 učenika opšteg smera, 30 učenika vazduhoplovnog smera Vojne gimnazije i 65 učenika srednje stručne vojne škole.

Dr Srđan Blagojević, načelnik Vojne akademije, rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, da za vojne škole tradicionalno vlada veliko interesovanje.

Na pitanje šta utiče na broj prijavljenih kandidata, Blagojević kaže da širi kontekst društvenih događaja utiče na odluku da neko upiše vojnu školu, ali to je porodična odluka, važan je stav roditelja kao i status oficirskog poziva u društvu, on je bio cenjen.

Broj kandidata za jedno mesto 

"Uvek je više prijavljenih, od tri do pet kandidata na jedno mesto, zavisno od škole i godine, imajući u vidu da su se mnoge pozitivne stvari desile kada je u pitanju naša vojska, počev od opremanja i intenzivne obuke pa očekujemo veći broj kandidata", kaže Blagojević.

Prema njegovim rečima, najviše interesovanja ima za kopenenu vojsku, vojno vazduhoplovstvo, a manje za tehničko inženjerstvo materijala i zaštite, tu je hemija teži predmet.

Kadet Aleksandra Aksentijević kaže da je odmalena privlači poziv oficira i smatra da je to najčasniji poziv.

"Čim se otvorila gimnazija za devojke euforično sam čekala da završim osmi razred i da pokušam jer je to veliki izazov, srećna sam što za šest meseci postajem najmlađi potporučnik naše vojske", rekla je kadetkinja.

Govoreći o tome kako je reagovala porodica, Aleksandra ističe da je porodica ponosna, drago im je, bili su zabrinuti kako će se snaći.

"Uniforma prepoznaje sposobnosti, a ne pol, odlično se snalazim", dodala je.

Život se razlikuje od serije

Kadet Aleksandar Petljanski kaže da se život u velikoj meri razlikuje od onoga što smo mogli da vidimo u seriji.

"Izdvojio bih da je dan na Vojnoj akademiji zahtevniji i dinamičniji od onoga što smo videli na ekranu, kadeti posle usvajanja teorijskih znanja mogu da ih verifikuju na posebnim oblicima nastave koja se izvodi na terenima širom Srbije", kaže Aleksandar.

Načelnik Vojne akademije dodaje da je ljubav prema uniformi gajio odmalena. "Pričali su da kada bi pored mene prošlo neko uniformisano lice znao sam da stanem i pozdravim bilo da je to policajac, poštar ili vojnik, u porodici se negovala ljubav prema vojsci", rekao je Blagojević.

"Mnoge stvari su se promenile, u moje vreme devojke nisu upisivale vojne škole, Vojna akademija nije bila deo sistema obrazovanja državnog, republičkog sistema, već zaseban sistem, sada pripada Vojsci i sistemu visokog obrazovanja u Srbiji, kabineti su opremljeniji, imamo simulatore i nove savremene metode realizacije nastave", rekao je Blagojević.

Dodaje da ono što se nije promenilo jeste plemenita misija Vojne akademije.

Najteži i najlepši dani 

Kadet Aleksandra Aksentijević kaže da je najteže bio prvi teren, prvi put na vojničkoj obuci, a svi su željno iščekivali zakletvu, najteži i nalepši trenutak je zakletva.

Kadet Aleksandar Petljanski ističe da je najlepši na Vojnoj akademiji bio period kada je organizovana obuka na reci Savi.

Načelnik Vojne akademije zaključuje da je najjači utisak kohezija vojničkih kolektiva, snaga zajedništva kojom odišu Vojna akademija i vojne škole.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво