Читај ми!

Nemamo decu za gaženje, roditelji poginule dece traže strože kažnjavanje bahatih vozača

Grupa roditelja dece koja su poginula na pešačkim prelazima sastala se sa ministarkom za brigu o porodici Darijom Kisić, kojoj su preneli svoje zahteve. Traže izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja i Krivičnog zakonika, kojima bi se da počinioci teških krivičnih dela u saobraćaju bili strože kažnjeni.

Vera Janković, majka 12-godišnje Nikoline poginule u Kragujevcu 1. januara, izjavila je nakon sastanka da su se roditelji okupili kako se takve tragedije više ne bi ponovile.

"Revoltirani smo zato što su kazne za ubice dece u saobraćaju sramotne i blage, ili nula meseci ili 17 meseci ili tri godine i to su kazne za počinioce u zatvorima otvorenog tipa. To znači da imaju godišnji odmor, slobodne vikende i da imaju pravo da posle dve trećine kazne odu na slobodu. Pričamo o godinu i po – dve zatvora, a naše dece nema i naše porodice su uništene", rekla je Jankovićeva.

Među zahtevima roditelja je i da vozači koji počine teško krivično delo u saobraćaju umesto dosadašnjih 48 sati, u pritvoru budu do okončanja krivičnog postupka. Apeluju i da se kazna zatvora za agresivnu vožnju sa smrtnim ishodom poveća sa 15 na 30 godina.

"Takvi zakoni postoje u Evropskoj uniji, konkretno u skandinavskim zemljama. Posledica je da u prethodne dve godine u Oslu i Helsinkiju ne postoji nijedan poginuli pešak i nijedan poginuli biciklista. U Srbiji imamo katastrofalne rezultate, svake godine sve više i više pešaka gine, svake godine ima sve više poginulih ljudi u saobraćajnim nesrećama", smatra Vera Janković.

Kaže i da su "pravosuđe i sudska praksa više na strani ubice nego na strani porodica", što je, dodaje, ponižavajuće i poražavajuće za porodice poginule dece.

"Za ubistvo jelena van sezone lova dobijate tri godine zatvora, za ubice dece dobijete otvoreni tip zatvora, 17 meseci u slučaju Ernada Bakana, što je sramota. Mi nismo rodili jelene. Da li je na popisu trebalo jelene da popišemo ili decu? Tad bi ubice naše dece dobile veće kazne. Za materijalne krađe dobijaju se veće kazne nego za ubistvo dece. To je stvarno sramota i pravosuđa i zato moramo da dignemo glas", naglasila je Vera Janković.

Bogdan Gavrilović iz Vlasotinca poginuo je kao biciklista pored puta. Njegov otac Aleksandar Gavrilović kaže da momak koji je udario njegovog sina nije dobio ni dana pritvora.

"To se desilo 13. septembra, 16. je preminuo, imao je fatalne posledice jer ga je pregazio preko glave zadnjim točkovima. Nama je 5. januara tužilac iz Leskovca javio da je predmet arhiviran i da niko nije kriv, što je velika sramota, ponižavajuće i poražavajuće", rekao je Aleksandar Gavrilović.

Jelena Tasić, majka nastradale 11-godišnje Nađe iz Šilova kod Lebana, objasnila je da je njena ćerka nastradala u zoni škole prošle godine u martu, krećući se van kolovoza zemljanom bankinom.

"Vozač od 74 godine ju je udario, bacio je u kanal za odvođenje atmosferske vode i udaljio se sa lica mesta. Jedanaest meseci je prošlo od Nađine smrti i ja svakodnevno dok idem na grob svog deteta nailazim na njega na slobodi. Jedino što mogu da kažem je da smo svi smogli snage da dođemo jer dugujemo obećanje koje smo poslednje dali svojoj deci – da ćemo se boriti da niko više ne doživi sudbinu naše dece. Mi nemamo decu za gaženje, imamo jasne ciljeve i u tome ćemo da se borimo", rekla je Jelena Tasić.

Kazne jesu blage, ali to nije jedini problem

Teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja kažnjiva su prema Krivičnom zakoniku: najblaža kazna je godinu dana zatvora, a najstroža 15.

Upućeni kažu - kazne jesu blage, ali to nije jedini problem.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je drugi problem relativno blaga sudska praksa, po kojoj je ljudski život u saobraćaju daleko najjeftiniji.

"Treći problem jeste sa tužilaštvima, koja po pravilu gone za nehatna krivična dela, a ima prostora da se puno puta učinilac goni za umišljajno krivično delo protiv bezbednosti saobraćaja, što automatski znači i višu kaznu", objašnjava Okanović.

Podaci MUP-a pokazuju da je tokom prošle godine poginulo devetoro maloletnih pešaka, od kojih dvoje na pešačkom prelazu.

I statistika od početka godine je crna - samo tokom januara i februara nastradalo dvoje dece pešaka.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво