Читај ми!

Obavljeni prvi postupci vantelesne oplodnje sa uvezenim jajnim ćelijama, preko 600 prijavljenih

Od ove godine omogućen je postupak vantelesne oplodnje o trošku države i doniranim ćelijama. U banku reproduktivnih ćelija GAK-a stigle su i ćelije iz inostranstva uz pomoć kojih su obavljeni prvi postupci. Direktor GAK-a profesor Aleksandar Stefanović kaže za RTS da se javilo više od 600 zainteresovanih, a da je iz inostranstva naručeno dvadesetak setova ćelija.

O trošku države, procedura vantelesne oplodnje može da se uradi u sedam državnih i 15 privatnih zdravstvenih ustanova, sa kojima su ugovori o saradnji potpisani prošle nedelje. U prošloj godini, Republički fond za zdravstveno osiguranje na taj postupak uputio je 8.500 parova, što je za oko 1.500 više nego u godini pre.

Od ove godine, u našoj zemlji omogućen je postupak vantelesne oplodnje o trošku države i doniranim ćelijama.

Već decenijama, procedure vantelesne oplodnje rade se i u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Kliničkom centru Srbije. To je ustanova u kojoj je i banka reproduktivnih ćelija, u koju su stigle i prve donirane ćelije iz uvoza.

Banka reproduktivnih ćelija u GAK-u osnovana je 2019. godine, a pre 32 godine je počela da se radi vantelesna oplodnja.

Prošlo je skoro mesec dana kako su u Srbiju iz Španije stigle prve reproduktivne ćelije.

Direktor GAK-a Aleksandar Stefanović kaže da ta ustanova koordinira sve postupke za sve zdravstvene centre u Srbiji, budući da sve klinike imaju pravo da uvoze ćelije.

Navodi da su prvi postupci sa uvezenim ćelijama obavljeni. "Preko 600 zainteresovanih se prijavilo. Naručeno je još oko dvadesetak setova što sprematozoida što jajnih ćelija", dodaje Stefanović.

Država je potpisala ugovore sa bankama ćelija u Danskoj, Češkoj i Španiji.

Stefanović naglašava da se poseglo za uvozom jer je bilo samo nekoliko domaćih donora.

Podseća da se postupci veštačke oplodnje sa doniranim ćelijama obavljaju na ženama kojima su zbog bolesti odstranjeni reproduktivni organi ili čije ćelije nisu adekvatne.

Kako navodi, procenu vrši stručna komisija pri svakoj ustanovi koja se bavi vantelesnom oplodnjom.

Uslov je da žena ima do 45 godina kao i da su iscrpljene sve mogućnosti lečenja steriliteta.

Par ili pojedinac, ( žene bez partnera), imaju pravo na tri pokušaja oplodnje o trošku države a od toga jedan uzorak ćelija može biti iz uvoza – tri uzorka spermatozoida ili šest jajnih ćelija.

Ko ne zadovljava te uslove postupak može obaviti o sopstvenom trošku. Stefanović naglašava da je trenutno je u završnoj fazi portal za takve pacijente, a to mogu da učine i strani državljani.

Nacionalni centar za onkofertilitet na GAK-u omogućava da žene obolele od karcinoma zamrznu ćelije ili tkiva i kada završe lečenje uđu u postupak vantelesne oplodnje.

"Kroz Centar je prošlo preko hiljadu pacijenata. Reč je o ginekološkim, hemotološkim, digestivnim, neurohirurškim malignitetima, a dešava se da žene pogodi bolest i tokom trudnoće", kaže Stefanović.

Kako objašnjava, embrioni i tkiva se zamrzavaju i čuvaju o trošku države, dok ne dođe do izlečenja.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво