Читај ми!

Uručena nagrada 1.500.000. putniku voza Soko

U železničkoj stanici Prokop danas je uručena nagrada Veljku Đokiću, 1.500.000. putniku brzog voza "Soko", koji saobraća na realaciji Beograd-Novi sad. Nastaviće se ulaganje u železničku infrastrukturu, izjavila je premijerka Ana Brnabić koja je prisustvovala uručenju nagrade i dodala da su takva ulaganja izuzetno važna za zaštitu životne sredine.

Dobitnik nagrade je student druge godine Fakulteta organizacionih nauka, kaže da često putuje i da mu je voz "Soko" olakšao put od fakulteta do kuće.

Uručenju nagrade jubilarnom putniku prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar graveđinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i generalni direktor Srbijavoza Ivan Bulajić.

Brnabić je rekla da zahvaljujući ulaganjima u železnicu nismo emitovali 170.000 kg CO2.

"Ovo je par ekselans projekat zaštite životne sredine i svi oni koji nam spočitavaju da ništa nismo uradili za zaštitu životne sredine i da ne radimo dovoljno za unapređenje kvaliteta vazduha u Srbiji, ne samo u Beogradu, treba da znaju da smo zahvaljujući brzom vozu, ali i svim vozovima koji saobraćaju na toj relaciji uštedeli, odnosno nismo emitovali preko 170.000 kilogram ugljen dioksida", rekla je Brnabić novinarima.

Ona je istakla da ne postoji veća investicija u kvalitet i zaštitu vazduha od modernizacije železničke pruge.

"I oni koji kažu da ništa nismo uradili to kažu zato što ne razumeju ceo koncept i šta sve znači investicija u zaštitu životne sredine", istakla je Brnabić.

Prema njenim rečima, voz Soko je prevezao 1,5 miliona putnika, dodajući da je ta železnica opslužila više od 2,6 miliona ljudi.

"Ovo je novo lice Srbije, lice jedne napredne, prosperitetne Srbije i ovo je samo početak. Nastavljamo sa investicijama u železničku infrastrukturu", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je nastavljen drugi deo trase od Novog Sada do Subotice, odnosno Kelebije.

"Naši mađarski partneri rade svoj deo pruge, tako da ćemo mi u skladu sa svim rokovima, naš deo do Kelebije završiti do kraja 2024. godine, očekujemo da mađarska strana završi 2025. godine", poručila je Brnabić.

Brnabićeva je istakla da je to izuzetno važno i za turizam.

"Pred Srbijom je mnogo uspeha kojima se unapred radujem. Važno je da se očuva mir i stabilnost i to je ono što predsednik Aleksandar Vučić radi, i danas u Minhenu", rekla je Brnabić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da će u narednih desetak godina srpske pruge biti rekonstruisane što će doprineti da se smanji zagrađenje.

Vesić je rekao da Evropska unija takođe ulaže sve više u železnicu i da imaju plan da u narednih desetak godina udvostruče broj koloseka.

"Srbija prati taj trend. Potpisaćemo ugovore o izgradnji brze pruge prema Nišu, to znači da ćemo imati brzu prugu između Niša i Budimpešte. Nedavno sam sa mađarskim kolegom Janošom Lazarom razgovarao oko toga kako da uredimo granične prelaze kada krene voz između Beograda i Budimpešte", rekao je Vesić i dodao da će mađarski granični prelaz biti u Beogradu, a srpski u Budimpešti. 

Milioniti putnik voza Soko prigodnu nagradu je dobio početkom septembra 2022. godine.

Prvi brzi voz Soko rekonstruisanom prugom između Beograda i Novog Sada počeo je da saobraćaj marta 2022. godine.

Prema podacima Srbijavoza, do sada je tom prugom od rekonstrukcije prevezeno oko 2,5 miliona putnika.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи