Читај ми!

Zigi, Proteo, Timba – psi heroji koje slušaju i spasioci

Među psima koji su došli u Tursku sa spasilačkim timovima ima labradora, nemačkih i belgijskih ovčara. Sa meksičkom spasilačkom ekipom u Kahramanmarašu bio je i nemački ovčar Proteo, koji je nastradao kada su na njega pali ostaci zgrade. Meksičko Ministarstvo odbrane proglasilo ga je herojem. Ova priča je posveta svim hrabrim psima koji su po ko zna koji put pokazali da im je ljudski život preči od sopstvenog.

Većina spasilačkih timova, koji su sa svih strana sveta stigli u Tursku i Siriju posle razornog zemljotresa, povela je pse tragače. Evropska unija poslala je oko 1.200 spasilaca i 79 pasa tragača. Šest dresiranih pasa iz Švajcarske pronašlo je 39-oro ljudi ispod ruševina.

"Strašne su ruševine. Ima puno betona, armatura, gvožđa. Velike otvore psi moraju da preskoče, oni su obučeni za to, ali mora da se pazi da se ne povrede. Na ruševinama su i kranovi, bageri, velike mašine, ponekad zaglušujuća buka. Ovi psi su na sve to naučeni", navode iz spasilačkog tima Švedske.

Ti psi, među kojima su labradori, zlatni retriveri, nemački i belgijski ovčari, imaju i do sedam godina iskustva u radu u spasilačkim misijama.

Kada osete ljudski miris, psi stoje mirno i glasno laju kako bi upozorili svoje vodiče gde su pronašli čoveka. Drugi pas se zatim pušta da se vidi da li može da potvrdi nalaze prvog. Ako oba psa potvrde, spasioci počinju da kopaju na tom mestu dok ne pronađu osobu.

"Videli ste i sami kakve su slike u Turskoj i Siriji to zna da bude dosta problem kod pasa koji nisu iskusni. U početku pravimo da te lokacije, skrivališta budu što bliže mladom psu, a kasnije pravimo veću razdaljinu gde su ta skrivališta. Na terenu je stanje mnogo teško i za pse koji imaju mnogo kilomteraže i iskustva, to je sve. Glavna stvar je kod vodiča da li će vodič prepoznati kod svog psa da je on osetio i neki slabiji misris i na koju stranu da nastave pretraživanje ili gde da kopaju", napominje Dejan Ševković, instruktor za obuku pasa Gorske službe spasavanja.

Iz Meksika, gde još pamte zemljotres iz 2017. stiglo je 16 pasa.

Među njima Eko, Orli, Timba, koji su uz čuvenu Fridu pretraživali teren u Meksiko Sitiju u potrazi za preživelima te godine.

Sa meksičkom spasilačkom ekipom u Kahramanmarašu bio je i nemački ovčar Proteo, koji je nastradao kada su na njega pali ostaci zgrade.

Meksičko Ministarstvo odbrane proglasilo ga je herojem.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво