Читај ми!

Kad čeljad nisu besna, ni kuća nije tesna – dvanaestoro Čakarevića stasava pod istim krovom

Dvanaestoro Čakarevića iz Mirosaljaca kod Arilja stasava pod istim krovom. Mališani od ranog detinjstva savladavaju i teške životne lekcije – borbu za egzistenciju i timski rad sa ukućanima.

Za razliku od većine vršnjaka Tomislav Čakarević odrasta u porodici sa petoro braće i šest sestara. Pored školskih, on od ranog detinjstva savladava i teške životne lekcije borbe za egzistenciju i timski rad sa ukućanima.

"Mora da se radi, treba puno. Pa blato, sve mora sa konjima skoro da se vuče", kaže Tomislav Čakarević iz Mirosaljaca.

I njegov brat Kristijan takođe zna šta su radne obaveze i kaže da ide u šumu, tovari i vuče drva. 

Otac Predrag kao drvoseča radi od dvanaeste godine. Zarađivao je da izdržava teško bolesnu sestru. Danas se bori za brojnu porodicu, uprkos što je taj posao sve skuplji, a onima koji su lošijeg imovinskog stanja dodatno otežan.

"Do pre pet, šest godina su u državnim šumama mogla da se kupe drva, da uzmeš da radiš i tu nam je bio omogućen posao. Sada samo te firme i uzimaju ta velika lica, kako da kažem, ne znam ni ja da nazovem. Mi više tu ne možemo da dobijemo posao da bismo radili, čist posao, nego ovako sečeš privatne šume, izvaljuješ, kupiš gde šta ima", objašnjava Predrag.

Komšije kažu da ta brojna porodica zavređuje ozbiljniju podršku.

"Pa kako drugima? I drugima se prave kuće i kupatila, pa mogu njemu nešto da pomognu. Pa njemu danas treba samo deset hlebova čoveče", kaže komšija Dragan Ilić.

Zbog dece je izgradio veliku kuću, zbog čega mesečno otplaćuje hiljadu evra, a treba zaraditi i za ono što smatra svojim najvećim blagom – za decu.

"Što rekli stari ljudi čije su ovce, njegova je i livada. Te i to. Šta će državi, ako nema naroda? Kome će da vlada? Znači, moraju da se deca rađaju, da se stvaraju i da se izdržavaju da bi sutra imao ko u toj državi. Evo ovo selo naše, kad pogledaš sve ove okolo, za petnaest, dvadeset godina ostaje pet, šest kuća, sedam, od možda sto kuća, osamdeset", ističe Predrag.

Dvanaest Čakarevića stasava pod istim krovom i uz dečije nestašluke. Dok jaše konja Tomislav se igra kauboja, ali sa njim zbog egzistencije tako brojne porodice mora da radi u šumovitoj zemlji koja ima sve manje stanovnika.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво