Читај ми!

Deca obolela od raka često zavise i od transfuzije – od stotinu onih koji bi mogli da pomognu tek troje da krv

Svetski dan dece obolele od raka, posvećen je malim herojima - velikim borcima. U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od maligne bolesti, gotovo svake nedelje jedno premine. Ove godine, u 20 gradova Srbije, dan posvećen njima, obeležen je pod sloganom "Biti heroj."

Bitku s leukemijom Milica Šimanović vodila je sa 11 godina i pobedila je. Sada pruža podršku onima biju neizvesne i teške borbe.

"Najvažnije je da tu decu i njihove roditelje neko saslusa i cuje sta su njihove potrebe u tom trenutku", ističe Milica Šimonović iz Udruženja mladih lečenih od raka "Mladice".

Naglašava da je potrebno pomoći obolelom detetu da se snađe u haosu koji se desi kada dobije tu tešku dijagnozu.

Samo na jugu zemlje godišnje oboli pedesetoro dece. Procenat izlečenja je iznad 85 odsto i to ohrabruje. Za neke, nažalost, put do leka zavisi od novca.

"Znamo koliko je teško boriti se sa tako jakim neprijateljem, znamo koliko je skupo boriti se sa tako opakim neprijateljem, ali mislim da zajedno možemo, naglašava Milica Anđelković iz Vranja.

Aleksa Vučković iz Komiteta za međunarodnu saradnju studenta medicine kaže da ostavlja mogućnost građanima da sami izaberu kome će pomoći slanjem SMS poruke na servis Fondacije "Budi human".

Životi obolelih mališana često zavise i od transfuzije krvi. Ali od stotinu onih koji bi mogli da pomognu tek troje da krv.

Tamara Klarić iz NURDOR-a ukazuje na to da krv doslovno ono što detetu obolelom od raka spasava život.

"Nije reč o nekoj floskuli i nekim podacima i brojkama radi se o životima i zato apelujemo na sve da postanu davaoci krvi", dodaje Klarićeva.

Simbolično, kao znak podrške deci koja se leče od raka i u znak sećanja na devojčice i dečake koji su izgubili bitku - oni koji su bolest pobedili pustili su balone.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво