Skoro vek i po volonteri Crvenog krsta stižu do ljudi u nevolji

Crveni krst Srbije obeležava 147 godina od osnivanja. Ta srpska humanitarna organizacija jedna je od najstarijih u međunarodnoj porodici. Vođeni idejama humanosti i solidarnosti, bezmalo vek i po, volonteri i zaposleni u Crvenom krstu Srbije, pomažu ljudima u nevolji.

Za Marka Čikarića, učitelja iz Tovrljana kod Prokuplja, čula je Srbija. Svoje đake vozi do škole i vraća kući, snabdeva meštane lekovima i namirnicama, organizuje lekarske preglede... Za sve što treba - tu je uča.

"Deci pokazujem kakvi oni treba da budu, da budu dobri, plemeniti, da seju ljubav a ne mržnju, da pomažu komšijama. Kad ima mržnje onda ima i nasilja, kada nema mržnje onda nema ni nasilja", poručuje Marko Čikarić učitelj i volonter Crvenog krsta Srbije.

Volonteri su snaga Crvenog krsta, stižu do svakog čoveka u nevolji. A nevolja u 21 vek je na pretek.

"Pored ćudi prirode susreli smo se i 2015. sa velikom migrantskom krizom koja u svojim vidovima traje i danas. I na kraju, suočili smo se sa do sada neviđenim izazovom, pandemijom koronavirusa, u kojoj je Crveni Krst odreagovao efikasno. Za dve godine podržao je na različite načine preko 1.500.000 građana uloživši preko 900.000 sati volonterskog rada", ističe prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije.

Ministarka zdravlja, prof. dr Danica Grujičić naglašava da imamo na koga da se ugledamo i na koga da budemo ponosni. 

"Obaveza je svih nas, čitave generacije, da jednog dana, kada naši potomci budu slavili nove godišnjice Crvenog krsta Srbije, ostavimo takav trag i takav legat da i oni mogu da budu ponosni na nas", poručila Grujičićeva.

Više od 70.000 volontera i oko 750 zaposlenih spremni su da priskoče u pomoć nemoćnima i ugroženima, u svakoj prilici.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи