Читај ми!

Šapić za RTS: Preseljenje Zoološkog vrta za sada samo predlog, čeka se odluka

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kaže da je izmeštanje Zoološkog vrta sa Kalemegdana na Adu Safari za sada politička odluka, a da će konačna biti doneta kada se za to steknu uslovi. Istakao je da se splavovi sa Savskog keja definitivno uklanjaju početkom proleća. Saopštio je i da je ispregovaran raskid ugovora s Kentkartom kojim grad preuzima naplatu i kontrolu javnog saobraćaja.

Na pitanje zašto se Grad Beograd baš sada odlučio za izmeštanje Zoološkog vrta s Kalemegdana na Adu Safari, koje svakako stoji u Generalnom urbanističkom planu Beograda do 2041. godine, gradonačelnik je odgovorio "da bi se kad god da je pokrenuo tu temu postavilo isto pitanje – zašto baš sada?" 

"Ta odluka će biti konačna onda kada se steknu uslovi da se donese. Za sada je donesena neka vrsta političkog predloga, ideje ili politička odluka. Da li će se ona sprovesti zavisi od mnogih stvari", istakao je gradonačelnik. 

Kaže da su prvenstveno u obzir uzimali uslove u kojima te životinje žive tu već sto godina i da su im svi s kojima su se konsultovali rekli da to nisu uslovi u kojima životinje treba da borave.

S druge strane, da bi konkurisali da Kalemegdan bude na listi Uneska neophodno je izmestiti Zoološki vrt.

"Došli smo do Ade Safari gde bi se po teritoriji koju obuhvata došlo do duplo većeg prostora. Tu su ljudi koji žive više od 40 godina i sa njima se razgovara i ne želimo niko da ostane na ulici", poručio je Šapić.  

Dodaje da je to proces koji može da traje dve do tri godine u zavisnosti od drugih procesa.

"Ja mislim da možemo za neke dve do tri godine krenemo u proces preseljenja životinja", rekao je Šapić.

Ukazao je i da se o izmeštanju Hipodroma za sada nije razgovaralo, što ne znači da to neće doći na dnevni red.

Šapić je rekao da je Grad Beograd konačno, kako je naveo, ispregovarao raskid ugovora s "Kentkartom" kojim grad preuzima naplatu i kontrolu javnog saobraćaja.

Dodaje i da su uspeli da obezbede da neke linije budu malo frekventnije.

Istakao je da se splavovi sa Savskog keja definitivno uklanjaju početkom proleća.

"Splavovi se definitivno uklanjaju sa Savskog šetališta početkom proleća. Mislim da će se ugovori potpisati u februaru s onima koji su izlicitirali. Projekat dovođenja infrastrukture, vode i struje je gotov. Građevinska dozvola je spremna i mi ćemo u februaru  krenuti da to implementiramo", objasnio je gradonačelnik.

Dodaje da će i posle toga ljudima koji nisu sklonili splavove dati rok da to urade, a ako to ne učine nadležni će ih skloniti. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво