Читај ми!

Rezervni oficiri roda avijacije - posle "utve“ sedaju u "lastu“ gde ih čeka i akrobatsko letenje

Ministarstvo odbrane drugu godinu zaredom poziva fakultetski obrazovane mladiće i devojke da se prijave za Vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire roda avijacije. Priliku da sednu u kokpit vojnih aviona i helikoptera imaće nakon provere i selektivne obuke.

Umesto berze Ivanu danas uzbuđenje donosi kokpit. Ovaj dvadesetpetogodišnjak odlučio je da iskoristi priliku i nakon završenih studija finansija proba da ostvari svoj dečački san. 

Letačko iskustvo nije imao, ali je redovno odlazio na sve aeromitinge u Batajnici. 

"Civilima je to finansijski zahtevno, tako da planirao sam jednog dana, naravno ako se ukažu uslovi. Dobio sam priliku, posebno što se tiče vojne avijacije koja me privlači i kad mi se ukaazla prilika morao sam da pokušam", priča Ivan Gnjajić. 

Pre prvog leta, kaže, svima je želja da sednu u najbrže i najjače avione, sada samo da bude u vazduhu.

"Neopisiv je osećaj kad se prvi put odvojite od zemlje, kada ste za tim komandama, ne može ni sa čim da se poredi", kaže Ivan.

Na pitanje da li bi se vratio finansijama kada bi imao priliku, kaže da bi morao da razmisli, ali teško da bi odustao od letenja.

Posle testova i selektivne obuke iskusni instruktori procenjuju da li su kandidati spremni za vojno vazduhoplovstvo. Posle deset sati naleta na "utvi 75" sedaju u "lastu" gde ih čeka osnovno, akrobatsko, navigacijsko, noćno, instrumentalno i grupno letenje.

"Pored dva padobranska skoka i svih pregleda, na kraju je njima uvek u glavi da će leteti u najmoćnijim avionima, kao što sam ja danas bio iznad oblaka, video celu Srbiju, leteo 800 na sat, to ih sve vuče da dođu u Vojsku Srbije", navodi major Darko Jeftić, komandant 252. eskadrile. 

Period selektivnog letenja traje oko šest meseci, a nakon toga se procenjuje da li su novi piloti za lovce, transportne avione, helikoptere ili bi mogli da ostanu u nastavnoj eksadrili.

Svi mlađi od 27 godina koji ispunjavaju uslove biće testirani u Vojsci Srbije ali procenjuje se da svega dva odsto populacije može da ispuni ono što se zahteva od vojnih pilota.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се