Читај ми!

Žene mogu sve – projekat obuke za zanatske radove, rad na viljuškaru, bageru

Za godinu dana projekta više od 200 žena prošlo je obuku za poslove u građevinarstvu kao što su zanatski radovi, upravljanje bagerom ili viljuškarom. Projekat je proširen i na IT poslove.

Vlasnica građevinske kompanije je nakon selekcije kandidata, najzadovoljnija bila upravo preciznošću i strpljenjem koji su pokazale kandidatkinje u odnosu na muške kolege.

"Smatramo da žene treba da budu podržane i od strane svojih porodica da ovakva zanimanja biraju i da prosto ne budu isključene iz mogućnosti da lepo zarade pogotovo zato što su zbog novih tehnologija ta zanimanja fizički daleko manje zahtevna nego što je to nekada bio slučaj", navodi dr Sanja Popović Pantić.

Velika odgovornost je na školama, ali i medijima koji senzacionalistički izveštavaju poput – "žene napadaju muška zanimanja".

"Ne radi se ni o kakvom osvajanju, nego o potrebi kao i u svemu da našem društvu govorimo bez bilo kakve euforije i senzacionalizma, nego da stvari sagledavamo realno i postižemo balans i odgovorimo zahtevima tržištima rada koji su danas i te kako komplikovani i na kraju, kao najvažnija poruka, dakle ne treba da igra nikakvu ulogu u izboru zanimanja ni dečaka ni devojčica već sklonosti, želje, znanja, veštine", ističe poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Podrška UN i EU nevladinim organizacijama 

UN Women i delegacija Evropske unije su sa 20 miliona dinara podržali šest nevladinih organizacija za borbu protiv rodnih stereotipa.

Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, ukazuje da je godišnji gubitak u Evropskoj uniji na tržištu rada zbog rodne segregacije 370 milijardi evra. I Srbija je uporediva.

Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, navodi da nije lako kroz jedan projekat promeniti stereotipe.

"Nije lako kroz jedan projekat promeniti rodne stereotipe koje prenosimo kroz nekoliko generacija i želela bih da vas sve pozovem da radimo na tome jer je to jedan od ključnih preduslova da promenimo i unapredimo rodnu ravnopravnost i položaj i žena i muškaraca", rekla je Rikanovićeva.

Žene teže do kredita 

Žene i dalje, upravo zbog imovinskih garancija, teže dolaze do kredita za pokretanje sopstvenog posla, a odnos među osnivačima firmi je jedan prema tri u korist muškaraca.

"S obzirom na to da se naši programi zasnivaju na kombinaciji kredita i bespovratnih sredstava da se onaj deo koji se finansira iz kreditnih sredstava finansira bez hipoteke... predvideli smo, a nadamo se da će Vlada usvojiti predlog, da u ovim vremenima koja su opet malo ekonomski izazovnija nego prethodna, taj deo bespovratnih sredstava bude malo veći u odnosu na ovaj kreditni deo", kaže Katarina Obradović Jovanović iz Ministarstva privrede. 

Broj nezaposlenih žena u trećem kvartalu prošle godine je manji za 20 odsto nego 2021. godine, ali su plate muškaraca veće za šest i po odsto u odnosu na žene.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво