Počela seča platana

Posečen prvi platan u Bulevaru kralja Aleksandra. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao da će u ponedeljak primiti predstavnike Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine i objasniti razloge zbog kojih se moralo početi sa sečom.

Uprkos protestu dela građana u beogradskom Bulevaru kralja Aleksandra jutros je posečen prvi platan iz drvoreda zbog uzimanja uzorka, rečeno u Zelenilu Beograd.

Kako napominju u tom gradskom komunalnom preduzeću, planirano je da budu posečena bolesna stabla koja mogu da ugroze bezbednost građana.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ranije je izjavio da će prema preporuci stručnjaka oko 300 bolesnih stabala platana biti zamenjeno sa 500 novih sadnica.

Grupa građana "Sačuvajmo beogradske platane" najavila je da će sa pristalicama sutra, od 16 do 17 časova, protestvovati na platou ispred Opštine Zvezdara zbog najavljenog uklanjanja drvoreda u Bulevaru kralja Aleksandra.

Vladan Milutinović, član te grupe, rekao je da su ekipe "Zelenila" u ranim jutarnjim časovima, kod Liona, motornim testerama odsekli prvo stablo platana, da je seči prisustvovalo oko 20 policajaca i nekolicina građana i da nije bilo incidenata.

Milutinović je ocenio da su "svi argumenti koji su prethodnih dana iznošeni u korist seče platana izmišljeni, a odsečeno drvo nije trulo i nikada ne bi palo".

Tokom rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra trebalo bi da bude posečeno 329 od 431 stabla, ostatatak stabala presađen, a u najdužoj beogradskoj ulici ubuduće će rasti 591 drvo.

Kako je ranije saopštila Gradska uprava, zbog predstojećih obimnih radova na rekonstrukciji Bulevara, stekli su se svi uslovi za zamenu drvoreda.

Trenutno se na potezu rekonstrukcije Bulevara, od Vukovog spomenika do Ustaničke ulice, nalazi 431 stablo.

Na potezu od Batutove ulice do ulice Gospodara Vučića sačuvaće se 48 stabala koja su u dobrom stanju i čine jednu celinu drvoreda, a 54 mlada stabla biće izvađena sa korenom i presađena na zelene površine u neposrednoj blizini Bulevara.

U ponedeljak s predstavnicima skupštinskog odbora

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da će u ponedeljak primiti predstavnike Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine i još jednom objasniti razloge zbog kojih se moralo početi sa sečom platana u Bulevaru kralja Aleksandra.

Odbor za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije ranije je na sednici zatražio hitan sastanak s gradonačelnikom Đilasom i svim nadležnim gradskim službama povodom seče platana u Bulevaru kralja Aleksandra i da se prekine sa njihovim uklanjanjem do održavanja tog sastanka.

Predsednik Odbora Čedomir Jovanović je na tročasovnoj sednici, koja je održana u formi javnog saslušanja, apelovao na gradske vlasti da zaustave seču platana do održavanja tog sastanka i da se obavi uvid u stanje platana i u dokumentaciju o njihovom uklanjanju.

Jovanović je zaključio da su neke odluke davno donete, da se projekti moraju realizovati, da su materijalni troškovi u vezi njihove realizacije veliki i da treba brzo delovati, pa je potrebno da se taj sastanak što pre održi i da sve odluke budu dostupne javnosti.

Kazao je da održavanje sastanka zavisi od gradskih vlasti i dodao da će se posle toga održati nova sednica ovog skupštinskog odbora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво