Читај ми!

Brnabić: Sveti Sava pokazao da je znanje stub uspešnog društva i jake zemlje

Na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji pod nazivom Riznica Srbije, obeležena je školska slava Sveti Sava. Dodeljene su svetosavske nagrade, a premijerka i ministar prosvete najavili su kontinuirano povećanje plata i unapređenje uslova rada u prosveti. Sveti Sava je pokazao da je znanje stub uspešnog društva i jake zemlje, rekla je premijerka.

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, vikar patrijarha SPC, episkop novobrdski Ilarion, a domaćin je bio ministar prosvete Branko Ružić.

Među zvanicama na akademiji, organizovanoj povodom Svetog Save - školske slave, bili su i ministri Ivica Dačić, Darija Kisić Tepavčević, Mihailo Jovanović, predstavnici verskih zajednica u Srbiji, predstavnici crnogorske Vlade, diplomatski kor, među kojima i ambasador SAD Kristofer Hil.

Zdravicu srpskom narodu održao je pesnik Ljubivoje Ršumović, koji je zajedno sa horom "Čarolija" otpevao i pesmu "Drugarstvo". 

Tokom akademije uručene su i Svetosavske nagrade za 2022. godinu pojedincima i vaspitno - obrazovnim ustanovama na teritoriji cele Srbije, a među dobitnicima su i učenici osnovnih i srednjih škola, nastavnici u tim školama, kao i predškolske ustanove.

Episkop novobrdski Ilarion preneo je blagoslove i pozdrave patrijarha Porfirija za kojeg je podsetio da sedi na tronu Svetog Save, prvog arhiepiskopa SPC.

Vladika je naveo da i patrijarh Porfirije, po ugledu na utemeljitelja naše države - Svetog Savu, ovih dana putuje da bi mirio, gradio i decu Božiju sabirao.

Važnost ulaganja u znanje i obrazovanje

Ana Brnabić je na Svetosavskoj akademiji "Riznica Srbije" kazala da se upravo na ovaj dan podsetimo i koliko je važno za našu zemlju da se ulaže u obrazovanje i znanje.

Premijerka je čestitala svim dobitnicima Svetosavskih nagrada navodeći da je uvek zadovoljstvo biti na Svetosavskoj akademiji i podsetiti se svake godine iznova šta nam je sve Rstko Nemanjić ostavio u amanet.

Kako je navela, postavši monah Sava, Rastko je izabrao prosvetiteljstvo umesto vlasti, odlučio se za moć znanja, umesto obične moći toga vremena.

"Takva njegova odluka kao i sve vizionarske odluke utabale su put generacijama i vekovima nakon Svetog Save svima na ovim prostorima koji su želeli da rade na razvoju obrazovanja, učenja i prenošenja znanja", kazala je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, obrazovanje i nauka su ponovo postavljeni kao jedan od osnovnih i najvažnijih prioriteta u radu Vlade Srbije, kao pokretačku snagu za razvoj i jačanje Srbije.

U prethodnim godinama, podsetila je, napravljeni su važni iskoraci i inicijatie kako bi se unapredilo obrazovanje. U tom smislu, podsetila je da je u decembru održana prva konferencija o obrazovanju i navela da je njena inicijativa da se svake godine, upravo na današnji dan, održava ta konferencija na kojoj će se sagledati ono što je urađeno i predstaviti ono što je u planu da se uradi.

"U svemu onome što smo do sada uradili naša osnovna ideja je bila da decu i mlade osposobimo znanjem i veštinama koje će im biti potrebne u budućnosti u svetu neverovatnih i neverovatno brzih tehnoloških promena i nove industrijske revolucije", kazala je Brnabićeva.

Dodala je da su analitičko rasuđivanje, inovativnost, radoznalost, ljubopitljivost ključne osobine za budućnost.

Podsetila je da je to bio razlog što je pre šest godina uvedeno programiranje kao obavezan predmet, proširen obuhvat IT odeljenja u srednjim školama, a u gimnazije uvedeni umetnički predmeti.

"Nastavljamo da ulažemo u talentovane mlade ljude"

Kako je dodala ove godine završava se povezivanje svih naučnih školskih objekata, 1.800 njih na brzi, bežični internet.

Prošle godine, kaže, rešeni su decenijski problemi u održavanju male mature, a uspostavljen je i e-portal "Moja srednja škola".

"Nastavljamo da ulažemo u talentovane mlade ljude kroz programe stipendija u koje godišnje ulažemo više od 25 miliona evra", kazala je Brnabićeva i dodala da je veliki pomak omogućen uvođenjem dualnog obrazovanja u program.

Kada je reč o dualnom obrazovanju, premijerka kaže da je do danas više od 3.000 učenika završilo srednje obrazovanje po tom modelu, a da pokazatelji govore o brzini zaposlenja i plati tih učenika koji su iznad očekivanja.

"Vaspitači, učitelji, nastavnici čine okosnicu obrazovnog sistema, vaspitanja i prosvete u Srbiji i njima, svima vama ovde prisutnima i onima koji nas prate putem malih ekrana, zahvaljujem se posebno u ime Vlade na svom vašem radu, trudu, požrtvovanosti. Jedan od prioriteta u našem radu je kontinuirano povećanje plata i stalno unapređivanje uslova rada", navela je premijerka.

U tom smislu, dodala je da je više od 2.500 vaspitača i 17.000 nastavnika u školama u Srbiji zaposleno je za stalno, odnosno prebačeni su sa ugovora na određeno vreme.

"Znanje najveći kapital" 

"Nastavljamo da ulažemo u nauku, istraživanje, razvoj i inovacije", kazala je Brnabićeva i podsetila na osnivanje tri nova naučna instituta, fond za nauku.

Zaposleno je do sada 1.951 mladi istraživač, kaže premijerka i dodaje da su u procesu zapošljavanja dodatnih 300.

Brnabićeva ističe da je znanje najveći kapital koji mogu imati jedan čovek ili zemlja.

"Znanje je nešto što vam niko nikada ne može oduzeti, što nosite svuda sa sobom i što će zauvek predstavljati vašu prednost u odnosu na druge. Znanje jeste moć", poručila je premijerka.

Kako dodaje, odgovornost i obaveza države je da nastavi da radi na reformi obrazovanja za 21. vek i da bude hrabra da nastavi da čini promenu kako je bio hrabar vizonar Sveti Sava.

"Mi to dugujemo našoj deci, našoj zemlji i dugujemo svim budućim generacijama", kazala je Brnabićeva i istakla da će se u budućnosti raditi još brže, posvećenije i hrabrije za Srbiju.

Himnom Svetom Savi, u izvođenju Pavline Jovanović i dečijeg hora "Čarolija", završena je Svetosavska akademija "Riznica Srbije". 

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво