DRI utvrdio nepravilnosti kod opasnog otpada, lokalnih budžeta i socijalne zaštite

Državna revizorska institucija predstavila je prva tri od 14 izveštaja o svrsishodnosti, pa su pred javnost stavljeni detalji o uočenim nepravilnostima i problemima u pripremama budžeta opština i gradova, upravljanju opasnim otpadom, te korišćenju namenskih sredstava u oblasti socijalne zaštite.

Predsednik DRI Duško Pejović podsetio je da se svrsishodnost tiče ostvarivanje principa ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti, te da se za njihove teme biraju uočeni sistemski problemi.

"Za teme revizije svrsishodnosti se uzimaju pojave koje su sistemski problemi, koje nanose štetu i budžetu i ukupno poslovanju u javnom sektoru", rekao je Pejović.

Dodao je da je tema upravljanja opasnim otpadom određena za reviziju svrsishodnosti još krajem 2021. godine, odnosno daleko pre događaja u Pirotu, kada je iskliznula cisterna s amonijakom.

"To je vrlo važno pitanje. Niz nepravilnosti smo utvrdili po pitanju upravljanja opasnim otpadom u Srbiji", rekao je Pejović.

Kao najbitnije naveo je problem uklanjanja i skladištenja takvog otpada i nedovoljnu preciznost propisa.

"Nije uređeno pitanje skladištenja, ili spaljivanja otpada. Ili bilo kakvo drugo pitanje koje je regulisano u drugim zemljama koje imaju veći napredak u toj oblasti", rekao je Pejović.

Dodao je da je DRI preporuke poslao subjektima revizije što su kod opasnog otpada ministarstva zaštite životne sredine, zdravlja, te rudarstva i energetike, pokrajinski sekretarijati za zaštitu životne sredine i energetiku, kao i Agencija za zaštitu životne sredine.

"Utvrdili smo stanje, doneli zaključke i dali preporuke. Oni su dužni da u odazivnom izveštaju DRI podnesu mere koje su preduzeli u datim rokovima da bi otklonili otkrivene nesvrsishodnosti", poručio je Pejović.

Ne postoji redovan sistem sakupljanja opasnog otpada 

DRI je u izveštaju naveo da u Srbiji ne postoji redovan sistem sakupljanja opasnog otpada, već se on sakuplja prvenstveno po ekonomskoj vrednosti.

Konstatovano je i da postoje ograničeni kapaciteti za tretman opasnog otpada, i nedovoljno kapaciteta za njegovo skladištenje.

Utvrđeno je i da Srbija nema nacionalno postrojenje za tretman opasnog industrijskog otpada, kao ni centralna regionalna skladišta.

DRI je zaključio da sistem upravljanja rudarskim otpadom nije efektivan, da se njime upravlja bez dozole, te da ne postoji jedinstvena baza podatak rudarskog otpada.

DRI navodi i da su uočene nepravilnosti, i nedostaci i u sistemu upravljanja medicinskim otpadom.

Reviziju svrsishodnosti na temu Uticaj pripreme odluke o budžetu jedinica lokalne samouprave na efikasno i efektivno korišćenje budžetskih sredstava DRI je uradio jer je kroz ranije revizije budžeta opština i gradova utvrdio niz nepravilnosti.

"Te nepravilnosti odnosile su se pre svega na manje ostvarene prihode i primanja u odnosu na plan", rekao je Pejović.

DRI navodi da je od 2019. do 2021. godine samo 10 posto opština i gradova u Srbiji ostvarilo planirani iznos prihoda, pa prosečno godišnje nije ostvareno ukupno 32 milijarde dinara.

"U proseku u tri godine ostvareno je manje za 14 odsto, što direktno utiče na izvršenje rashoda i izdataka koji su manji u tom periodu za 23 odsto, a to onda utiče na još manje ostvarivanje kapitalnih investicija", naveo je Pejović razlog za reviziju.

Cilj - odrediti mere za rešavanje problema 

Istakao je da je cilj revizije bio da se utvrdi koji su uzroci, šta utiče da se budžeti lokalnih samouprava manje ostvaruju, i kakve to posledice ime.

"Cilj je da se odredi koje mere preduzeti, kako bi se problem rešio a priprema tih budžeta unapredila", rekao je Pejović i dodao da ni građani nisu u dovoljnoj meri upoznati s budžetima.

DRI je subjektima revizije gradovima Zaječaru i Kraljevu, te opštini Indjija izdala više preporuka za adekvatnije planiranje lokalnih budžeta.

Ministarstvu finansija preporučeno je da preduzme mere za efikasnije otklanjanje otkrivenih neusaglašenosti u lokalnim budžetima, te za smanjenje rizika od njihovog ponovnog nastanka.

DRI je reviziji svrsishodnosti Korišćenje namenskih transfera u oblasti socijalna zaštite pristupio jer je utvrđeno da su gradovi i opštine u Srbiji trošile manje novca od dobijenog od države.

"Tu smo utvrdili iz prethodnih izvršenih revizija, da je u prethodne tri godine, prosečno izvršeno bilo oko 88 odsto, dakle 12 odsto tog novca nije izvršen", rekao je Pejović.

Podsetio je da se radi o novcu koji država namenski deli lokalnim vlastima u cilju poboljšanja i napretka usluga u oblasti socijalne zaštite.

"Tih 12 posto govori koliko su lokalne samouprave u proseku bile spremne da utroše sredstva", rekao je Pejović.

Kroz ovaj izveštaj DRI je utvrdila da se iznos takvih transfera gradovima i opštinama smanjuju tri godine za redom, te da postoji problem u izveštavanju i kontroli korišćenja tog novca.

"Utvrdili smo da su vrlo malo izveštaja dobili u Ministarstvu, da nema dovoljnog uvida ni kontrole, niti povratnih informacija u Ministarstvo po tom pitanju", rekao je Pejović.

Istakao je da je utvrđeno da se ne ostvaruju kontrolne mere i mehanizmi koje bi Ministarstvo trebalo da ima i upotrebljava.

Šest preporuka 

Po ovoj reviziji DRI je uputio šest preporuka Ministarstvu za rad i socijalnu politiku a prva je da obezbedi pouzdane podatke iz svoje nadležnosti kako bi se preko kriterijuma omogućio ravnomeran razvoj ovih usluga u opštinama i gradovima.

Pejović je ocenio da DRI ima odličnu saradnju sa državnim institucijama, te da bez ikakvih problema, sve podatke dobija na uvid, ispitivanje i analizu.

"DRI nema problem da dobije dokumentaciju u svim revizijama, ali ima obavezu da podatke koje pribavi u postupku revizije koristi samo za pisanje izveštaja", rekao je Pejović.

Dodao je da je DRI samo korisnik pojedinačnih dokumenata, te da ih ne može ustupati javnosti što je obaveza vlasnika.

Detalje revizija danas su predstavljale vođe revizorskih timova Zoran Stepanović, Nikola Stefanović i Svetlana Milanović Vrcelj.

DRI je najavio da će uskoro biti javno predstavljeno i ostalih 11 revizija svrsishodnosti završenih u 2022. godini.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво