Читај ми!

Janković: Jačanje antisemitizma može imati nesagledive posledice

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je svet pred ogromnim izazovima, a upravo Holokaust opominje da jačanje antisemitizma, radikalne desnice i govora mržnje vodi ka raspirivanju rasne, nacionalne i verske mržnje, što može imati nesagledive posledice.

Poverenica je ukazala na sposobnost neofašizma da se na suptilan način, kroz različite oblike društvene mimikrije integriše u društvene tokove zbog čega se mora biti veoma pažljiv kako nas ne bi zavarali ti novi sofisticirani oblici fašizma, antisemitizma i rasizma.

Posebnu pažnju, kako navodi, treba posvetiti sve učestalijoj relativizaciji Holokausta, što kroz negaciju, što kroz korišćenje neprikladnih poređenja sa različitim društvenim procesima i pojavama.

"Mi iz institucija za zaštitu od diskriminacije suočavamo se sa tim problemom, koji je sve prisutniji i u digitalnoj sferi, što zahteva zananja, veštine i kapacitete za delovanje i razumevanje fenomena koji moraju biti ozbiljno tretirani, dodaje poverenica. Ona kaže da zabrinjava učestalo ispisivanje nacističkih simbola, ali i napada na građane koji se deklarišu kao antifašisti. Takvi pojedinačni incidenti moraju biti ozbiljno tretirani, a ne okarakterisani kao nasilničko ponašanje ili remećenje javnog reda i mira, kao što se dešavalo u našoj pravnoj praksi", istakla je poverenica.

Prema njenim rečima, sve je manje živih svedoka koji su preživeli Holokaust i koji mogu da govore o tom najmračnijem periodu čovečanstva, zbog čega je "naša obaveza sećanje na njega i prenošenje tog sećanja novim generacijama".

"!Važno je da mladi kroz proces školovanja budu upoznati sa istorijskim činjenicama i da razumeju da u nacizmu i fašizmu nema ničeg što zaslužuje išta drugo osim prezira i svake vrste osude, kao i da je moralna i zakonska obaveza svakog od nas da se suprotstavi kako antisemitizmu, tako i svim ideologijama koje ugrožavaju ljudska prava i slobode", ističe Brankica Janković.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара