Читај ми!

Blagojević: Priroda nas upozorava koliko je važno raditi projekte u kontinuitetu

Posle velikih poplava 2014. osnovana je Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja, godinu kasnije transformisana u Kancelariju za javna ulaganja. Urađeno je dosta projekta, a sa formiranjem nove Vlade prošle godine, ta Kancelarija je prerasla u Ministarstvo. Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević kaže za RTS da smo svedoci sve intenzivnijih padavina, zbog čega je važno da se nastavi posao započet nakon poplava 2014. godine.

Marko Blagojević je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da posao započet posle velikih poplava 2014. godine i danas traje.

"Priroda nas s vremena na vreme, kao sada ili u novembru prošle godine, podseti koliko je važno da se posao radi u kontinuitetu. Posle poplava u novembru urađena je procena potreba nakon tih poplava i odmah nakon toga je za ulaganje u tri opštine – Novi Pazari, Raška i Tutin opredeljeno 150 miliona dinara", rekao je Blagojević.

Sada "Srbijavode" rade na proceni potreba nakon nedavnih poplava.

"Očekujem da ta procena bude gotova ubrzo i tada ćemo znati koliko će sredstava biti potrebno da bude uloženo u opštinama pogođenim poslednjim poplavama da bi nivo bezbednosti bio podignut na viši nivo", ističe Blagojević.

Zahvaljujući svemu, urađenom poslu, možemo da kažemo da smo bezbedniji, kaže Blagojević i dodaje da smo svedoci sve intenzivnijih padavina.

"Na ovom delu teritorije naše zemlje za samo jedan dan palo je kiše kao ranije za ceo mesec. To je bilo i u novembru mesecu. Beležimo daleko češće padavine i to je nešto čega moramo da budemo svesni zbog čega je važno da posao započet nakon poplava 2014. godine nastavimo da radimo i dalje", naglašava Blagojević.

U toku više desetina projekata 

Navodi da je u toku više desetina projekata kojima Ministarstvo upravlja.

"Najveći su u zdravstvu, gde se ulaže koliko u najveće institucije, ustanove, klinike, ali i u domove zdravlja i najmanje seoske ambulante, jer su podjednako važne kao i najveće institucije kao Tiršova 2, gde očekujem da tokom proleća počnu radovi na izgradnji novog objekta. Važno nam je da ulažemo u javno zdravlje na svim nivoima, jer je primarno zdravstvo najčešći kontakt ljudi sa javnim zdravljem. Zato imamo projekte obnove ambulanti u naseljima Pudarci i Kamendol i Veliki Krčimir, pa sve preko bolnice u Prokuplju gde se završava projekat izgradnje nove bolnice. Tu su projekti izgradnje bolnice u Leskovcu i brojni drugi projekti", navodi Blagojević.

Prema njegovim rečima, postoje projekti obnove i izgradnje kanalizacije.

"Trenutno su u toku projekti izgradnje kanalizacione mreže u Gornjem Milanovcu, na Kopaoniku, u Pećincima, kao i obnove mreže za vodosnabdevanje u Zrenjaninu i Divčibarama. A što se energetske sanacije tiče, gotovo svaki projekat ima jednu komponentu energetsku sanaciju. Implementacijom mera smanjuje se potreba za upotrebom toplotne energije", napominje Blagojević.

Najčešće inicijative, dodaje, i dolaze iz lokalnih samouprava.

"Za obnovu objekata koji su od lokalnog značaja – škola, centara za socijalnu zaštitu, domova zdravlja i ambulanti, za te projekte dolaze inicijative iz lokalnih samouprava. One su zadužene za izbor projekata koji su po njihovoj proceni prioritetni. Lokalne samouprave su zadužene za pripremu tih projekata za koje potom Republika preko ministarstva obezbeđuje finansiranje", ukazuje Blagojević.

"Budžet netaknut u odnosu na prošlu godinu" 

Navodi da ima novca za projekte koji su spremni i one koji su u toku.

"Budžet ministarstva je isti kao i onaj koji je imala kancelarija prođle godine, što je sjajno. Sama činjenica da je budžet netaknut u odnosu na budžet prošle godine dovoljno govori o tome koliko Vlada smatra važnim realizaciju svih tih projekata", navodi Blagojević.

Blagojević navodi da se sarađuje i sa lokalnim samoupravama i nadležnim ministarstvima i na pripremi projekata, da bismo bili sigurni da imamo kvalitetne projekte.

"Što se bolje projekat spremi, biće manje problema tokom izvođenja radova i zato je važno da svi budu uključeni u to. To je saradnja u cilju uspostavljanja sistema u kom će biti daleko manji rizik da ćemo tokom realizacije naići na ozbiljnije probleme", zaključio je Blagojević.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи