Читај ми!

Nivo reka u porastu, ojačavaju se bedemi; Dan žalosti u Novom Pazaru

Vanredna situacija i dalje je na snazi u deset opština. Crpe se voda iz poplavljenih objekata. Evakuisani se vraćaju u svoje domove. Voda iz gradskog vodovoda Prijepolja i Brodareva još nije za piće. Nivo Save, Zapadne Morave, Ibra, Tamiša i Nere i danas će biti u porastu, a u Novom Pazaru i Raški ojačavaju se bedemi. Milorad Spasojević iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije kaže za RTS da se sinoć oko 22 časa usled većih padavina zadržavala voda u Preševu, u naselju Železnička stanica.

Milorad Spasojević je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a izjavio da je vanredna situacija i dalje na snazi na teritoriji deset lokalnih samouprava. 

"Sinoć oko 22 časa, usled većih padavina, došlo je do zadržavanja vode u Preševu, u naselju Železnička stanica. Naše ekipe su na terenu, sa 16 vatrogasaca i 10 pumpi crpe se voda iz oko 17 domaćinstava. Voda je ušla u dvorišta i podrumske prostorije tih domaćinstava. Ekipe su na licu mesta i saniraju posledice", naveo je Spasojević.

Vodostaji reka su, dodaje, u stagnaciji i blagom opadanju.

"Zbog poplava koje su nam se desile i natopljenosti zemlje vodom, i dalje je najkritičnije na slivu reke Ibar. U mestu Ušće se postavljaju mobilni sistemi odbrane od poplava, u ušću reke Studenice u Ibar, kao i u naselju Raška gde su postavljeni zaštitni bedemi", napominje Spasojević.

U ovom trenutku, ističe, nema opasnosti od izlivanja.

"Pratimo situaciju na terenu, obilazimo lokacije zajedno sa predstavnicima 'Srbija-voda' i gde god da se ukaže naznaka problema, mi ćemo reagovati", ističe Spasojević.

Evakuisano je, ističe, 106 osoba u poplavama i da se većina njih vratila u svoje domove i da sada sledi sanacija tih objekata.

Spasojević kaže da su pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice opremljeni adekvatnom opremom koja omogućava da se u ovakvim situacijama reaguje.

"Tu je i druga vatrogasna oprema koja nam omogućava da se crpe voda iz poplavljenih objekata", kaže Spasojević.

Da bi se sprečile katastrofalne poplave kakve su bile 2014. godine, Sektor za vanredne situacije pokrenuo je sve organizacione jedinice da formiraju specijalističke jedinice za rad na vodi radi bržeg reagovanja i zaštite građana.

"Neuređenost vodotoka, bacanje smeća, zapušavanje prolaza često dovodi do izlivanja manjih reka. Sektor je dosta toga uradio na opremanju i usavršavanju pripadnika", ukazuje Spasojević.

Navodi da se neke vanredne situacije događaju u vreme kada za to nismo navikli.

"Imamo poplave i u zimskom periodu i u letnjem periodu. U poslednje vreme imamo česte, ekstremne količine padavina u kratkom roku koje izazivaju bujične poplave na manjim vodotocima i porasta nivoa većih reka. Tu su takođe i problemi urbanih poplava. Svesni smo da su se vremenske prilike bitno promenile", zaključuje Spasojević.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво