Читај ми!

Tunel Proslop – višedecenijski san građana srednjeg Podrinja

Privredna saradnja Kolubarskog i Mačvanskog okruga sa Republikom Srpskom i BiH mogla bi da se unapredi izgradnjom tunela Proslop. U opštinama Ljubovija i Osečina realizaciji tog projekta nadaju se godinama, a korak napred predstavlja i predlog rešenja o izgradnji.

Prevoj koji razdvaja Sokolske planine od Bobije i Medvednika u budućnosti bi mogao da spoji Kolubarski i Mačvanski okrug i bude njihova najkraća veza sa Republikom Srpskom.

Vožnja kroz tunel Proslop skratila bi vreme putovanja, ali i povećala bezbednost, jer je uz njegovu izgradnju Saobraćajni institut CIP predvideo i dva pristupna puta, kao i obilaznicu oko Pecke u opštini Osečina.

"Možete zamisliti prevoj Proslop kako je preći u zimskom periodu, znači veliki sneg, možete zamisliti kolike muke stvara i javnom prevozu, ali i normalnim ljudima, ljudima koji su navikli da idu u Ljuboviju kada je pazarni dan, ljudima koji su navikli i kojima je blizu Republika Srpska", kaže predsednik Opštine Osečina Nikola Tomić.

Pomoćnik predsednika Opštine Ljubovija za infrastrukturu Aleksandar Perić ističe da je to ukupno 8,6 kilometara nove saobraćajnice, od čega je 2,2 kilometra dužina tunela Proslop.

"Grubo procenjena vrednost celokupne investicije je 55 miliona evra", dodaje Perić.

Izgradnja nove putne infrastrukture je višedecenijski san građana srednjeg Podrinja. Privredni rast u tom kraju uvećan je otvaranjem mosta Bratoljub 2021. godine koji je ujedno i zajednički granični prelaz sa Republikom Srpskom.

Ono što preostaje, kažu, jeste bolja povezanost sa Beogradom i Sarajevom koju je moguće ostvarati izgradnjom tunela Proslop.

"Opština Ljubovija je dugo bila u zapećku, ali je poslednjih nekoliko godina razvojem infrastrukture, puteva i ovog mosta krenuo razvoj posebno u oblasti turizma", navodi Milan Jovanović, predsednik Opštine Ljubovija.

Sa izgradnjom tunela i novih saobraćajnica, meštani Azbukovice i Podgorine očekuju nove investitore, ali i rešavanje višedecenijskog problema vodosnabdevanja u opštini Osečina.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара