Читај ми!

Decenija čekanja na operaciju kolena – kako su u UKC Niš to znatno skratili

Prema najnovijim listama najduže se čeka na ugradnju proteze za koleno – čak i desetak godina. Izuzetak od pravila je niški Univerzitetski klinički centar gde se ugradnja implantata zakazuje za avgust naredne godine, što je, kažu u toj zdrvstvenoj ustanovi, najbrže u Srbiji. Iz RFZO-a ističu da se bolnice na tercijarnom nivou rasterećuju od lakših intervencija, pa mogu da se fokusiraju na složene operacije.

Za razliku od nekih klinika u Srbiji gde se na ugradnju veštačkog kolena čeka od 2015. ili 2016. godine, niška ortopedija poziva pacijente iz 2021.

Operacija kuka ovde se zakazuje za jun ove godine, a kolena za avgust sledeće. Operiše se u tri sale.

Direktor Klinike za ortopediju UKC Niš profesor dr Ivan Micić kaže da ta zdravstvena ustanova ima najsavremeniju opremu i sve neophodne implantate.

"Redovno ažuriramo listu čekanja što dovodi do toga da je naša lista čekanja trenutno najkraća u Srbiji", naglašava dr Micić.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstvenu zaštitu dr Sanja Radojević Škodrić ukazuje na to da se traume koje su se do sada operisale u kliničko-bolničkim centrima i specijalizovanim institutima sada operišu isključivo u opštim bolnicama, odnosno na sekundarnom nivou.

"Komplikovane operacije, one na listi čekanja, sada se vode na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, čime će se smanjiti liste čekanja uz model dopunskog rada", objašnjava ona.

Dobrom organizacijom rada i na Očnoj klinici i na kardiologiji u Nišu smanjene su liste čekanja.

"One su prešle u liste zakazivanja, jer se sve vrste procedura zakazuju unutar mesec dana, koronarografija mesec i po dana, a za ugradnju pejsmejkera nema liste čekanja", ističe direktor Klinike za kardiologiju UKC Niš prof. dr Tomislav Kostić.

Zamenica direktorke Klinike za oftalmologiju prof. dr Jasmina Đorđević Jocić navodi da su uvedene dve smene u kojima se operiše dvadeset pacijenata dnevno.

"Imamo dovoljno materijala i dali smo akcenat pacijentima koji su slepi i radno sposobni", dodaje Jasmina Đorđević Jocić.

U niškom Kliničkom centru nastoje da dalje unaprede efikasnost rada.

Direktor Kliničkog centra Zoran Perišić navodi da u oblastima gde postoje liste čekanja, kao što su one za operacije kile i žučne kese, treba uvesti popodnevne smene za operacije.

"Ali imamo i listu deficitarnih specijalizacija, kao što su anesteziolozi, pa ćemo se potruditi da ih obezbedimo za popodnevni rad", dodaje Perišić.

Liste čekanja za tzv. hladne operacije produžile su se naročito u vreme epidemije, pa se očekuje da se zbog povoljnije epidemijske situacije još brže skraćuju.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво