Читај ми!

Najbolji srednjoškolci: Čast učestvovati za Srbiju, imamo srca da kući donesemo odličja

Na prijemu u Vladi danas su umesto političara bili srednjoškolci i to oni najbolji s medaljama na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Za njih ne važe propisi o ravnopravnoj zastupljenosti polova, ali uspehe dele ravnopravno.

Jovana Vukčević i Milan Gelić kažu da je za njih velika čast to što su predstavljali Srbiju na takmičenjima. Ona u boksu, on u matematici.

"Nešto najlepše je kada možete da predstavljate svoju zemlju i kada možete da se borite za svoje boje i pokažate da, iako smo mala zemlja, imamo puno potencijala, i imamo veliko srce da osvojimo prva mesta i da donesemo najveća odličja kući", kaže Jovana Vukčević, dobitnica nagrade "Dositeja" i osvajačica prvog mesta u savate boksu na svetskom prvenstvu.

Milan Gelić, dobitnik nagrade "Dositeja" i osvajač srebrne medalje na Balkanskoj matematičkoj Olimpijadi, navodi da je na takmičenju učestvovalo stotinak zemalja, a da je svaka zemlja slala po šest učesnika.

"Što se tiče učešća, to je jedna velika čast učestvovati za svoju zemlju", ističe Gelić.

Najboljima iz sporta, umetnosti, matematike... država preko Fonda za mlade talente uz nagradu "Dositeja" daje i finansijsku podršku.

"Moramo u što ranijem periodu da počnemo da podržavamo decu. Da im damo šansu da budu dobri u onome za šta su rođeni i mislim da tu i jeste velika uloga države. Kako da im taj životni put olakšamo, i da im taj minimum damo kako bi oni kasnije vratili svom okruženju na najbolji mogući način", kaže Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Miloš Radosavljević iz Fonda za mlade talente, navodi da je ovo četrnaesti konkurs gde je Fond za mlade talente nagradio učenike srednjih škola.

"Nastavlja i stipendiranje najboljih studenata na fakultetima u Republici Srbiji, to su najbolji studenti završnih godina osnovnih, integrisanih i master studija, ali i studente koji nastavljaju svoje usavršavanje u inostranstvu", dodaje Radosavljević.

Ove godine 1.200 srednjoškolaca dobiće po 20.000 dinara ako osvoje mesto na republičkom takmičenju, a deset puta veći iznos spreman je za one koji donesu najsjajnija odličja sa Olimpijada i svetskih prvenstava.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара