Читај ми!

Da li se lakše dolazi do termina kod specijaliste

Skoro mesec i po dana specijalistički pregledi zakazuju se tokom celog meseca. Proveravali smo da li je sada lakše pacijentima i lekarima, ali i saznali koja je sledeća stepenica. Nemaju svi domovi zdravlja dovoljno specijalista.

Dom zdravlja Čukarica. U čekaonicama ne više od deset pacijenata. Među njima i oni koji su došli da zakažu specijalistički pregled. Ne čeka se dugo, kad je veća gužva možda sat, dva. Dok se pregled kod specijaliste zakazivao samo od 1. do 5. u mesecu, za Ivu Savić često nije bilo slobodnog termina.

"Ranije da, dođem drugog ili trećeg i nema već su popunjeni termini tako da nisam mogla da zakažem", kaže Iva Savić iz Udruženja pacijenata Srbije.

Od 20. decembra prošle godine, po odluci Ministarstva zdravlja, specijalistički pregledi se zakazuju tokom celog meseca. Još je rano govoriti o tome u kojoj je meri ta odluka uticala na pacijente i lekare, ali pomaka ima, kažu u Domu zdravlja Čukarica.

"Danas je 17. u mesecu i mogu da primetim jasnu razliku u odnosu na prošli period, jer uvidom u zakazivanja smo konstatovali da postoji određeni broj termina na najdeficitarnijim specijalističkim granama, kao što su endokrinologija, vaskularna hirurgija, opšta hirurgija, kardiologija", kaže dr Nenad Belica, direktor DZ "Dr Simo Milošević".

Tako je kada se pacijenti šalju u bolnice ili klinički centar. Kada su u pitanju specijalistički pregledi u okviru ovog doma zdravlja, tu, kako kažu, nikada nije bilo gužve ni listi čekanja jer specijalista ima dovoljno.

"Na taj način više pacijenata može doći do lekara zato što nisu ograničeni vremenom, jer tad je bio problem ako neko radi pre podne, a njegova doktorka isto tako radi, nije mogao kad da zakaže, a svi znamo kada se zvalo telefonom da nije uvek moglo da se dobije. Moguće i da sada ima više termina i da više ne mora da se čeka mesecima, već se zakaže i odmah sledećeg meseca se pregleda", kaže Iva Savić.

Više termina za pacijente

Izgleda da su i lekari, od kada se primenjuje ova odluka, uspeli da pronađu više termina za pacijente, kažu u domu zdravlja.

"Jedan veliki broj nesporazuma sa pacijentima je nastajao na toj relaciji, jer pacijenti vide svog izabranog lekara kao rešenje za svaki problem zbog kojeg su došli, ali ako lekar ne može da nađe termin pacijenti nemaju drugo rešenje i onda su česte nesuglasice nastajale usled toga", kaže dr Bjelica.

Plan je da se oko 60 odsto specijalističkih pregleda obavi u domovima zdravlja kako bi se bolnice i klinički centar rasteretili. Zato je najavljeno da će broj specijalističkih službi u domovima zdravlja biti povećan. U teoriji deluje izvodljivo, ali u praksi neće biti lako, jer je procenjeno da specijalisti nedostaju u više od deset grana medicine.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво