Читај ми!

Batut, SZO i Unicef: Apel roditeljima da vakcinišu decu protiv malih boginja

Male boginje potvrđene kod osam osoba sa teritorije Smedereva - radi se o šestoro nevakcinisane dece, koja su hospitalizovana, jednoj osobi nepoznatog vakcinalnog statusa (47 godina) i jednoj vakcinisanoj (49 godina). Dvoje obolele dece imaju upalu pluća. U zajedničkom saopštenju Instituta za javno zdravlje, SZO i Unicefa navodi se da kako nacionalna referentna laboratorija, Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", trenutno vrši ispitivanje više dostavljenih uzoraka, očekuje se da će biti potvrđeno još slučajeva.

Svi ovi slučajevi su potvrđeni u Referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", navodi "Batut", zaključno sa podacima za 15. januar.

Zavod za javno zdravlje Požarevac je 12. januara prijavio epidemiju u Smederevu.

Epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti.

Na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata), podseća "Batut".

Stručnjaci upozoravaju da će broj zaraženih u Srbiji da raste, pošto je broj vakcinisanih mali. Doktorka Ana Jeremić upozorava da su morbile veoma opasne i da mogu biti smrtonosne.  

Tokom vikenda prijavljeni su i obrađeni slučajevi sumnje na male boginje za teritoriju nadležnosti ZJZ Ćuprija i GJZ Beograd koji su odbačeni, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja. 

Od 2017. do 2019. godine 5.798 potvrđenih slučajeva 

U periodu od kraja 2017. do juna 2019. godine u Srbiji je registrovana velika epidemija malih boginja, sa 5.798 potvrđenih slučajeva i 15 smrtnih ishoda, navodi se u zajedničkom saopštenju Instituta za javno zdravlje, SZO i Unicefa.

Kako se navodi, da bi se sprečilo prenošenje malih boginja, najmanje 95 odsto dece u svakoj sredini trebalo bi da bude vakcinisano sa dve doze MMR vakcine. Visok obuhvat vakcinacijom će zaštititi svu decu, čak i onu koja nisu vakcinisana zbog nedovoljne starosti (mlađa od jedne godine) ili zdravstvenog stanja.

Zbog smanjenog obuhvata rutinskom imunizacijijom tokom pandemije kovida 19, u Srbiji je u 2021. godini samo 74,8 odsto dece do dve godine starosti vakcinisano MMR vakcinom (u nekim oblastima ovaj obuhvat se kreće i ispod 50, čak i 20 odsto u nekim opštinama), dok je obuhvat dece predškolskog uzrasta sa drugom dozom vakcine dostigao 85,8 odsto. Stoga se trenutna situacija može smatrati alarmantnom i zahteva brz i koordinisan odgovor svih partnera kako bi sva nevakcinisana deca u Srbiji bila vakcinisana, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je zdravstveni sistem blagovremeno otkrio i potvrdio prve slučajeve malih boginja. Sada je od kritične važnosti da se hitno sprovedu mere odgovora na epidemiju, u skladu sa nacionalnim smernicama i smernicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koje uključuju pooštren aktivan epidemiološki nadzor radi otkrivanja svakog sumnjivog slučaja i utvrđivanja rizika od daljeg širenja, imunizaciju osetljive dece, posebno u pogođenoj populaciji, kao i edukaciju i angažovanje stanovništva, između ostalih aktivnosti, napominje se u saopštenju.

SZO i Unicef dodaju da će nastaviti da podržavaju zdravstveni sistem u aktivnostima rutinske imunizacije i odgovora na epidemiju malih boginja. 

Brzo širenje malih boginja 

Kako se navodi, male boginje nisu blaga bolest. Šire se brzo i sa potencijalno teškim posledicama, posebno za bebe i decu mlađu od pet godina.

Glavni simptomi su visoka temperatura, curenje iz nosa, crvenilo očiju i osip koji se pojavljuje nekoliko dana kasnije. Osoba je zarazna četiri dana pre, kao i četiri dana nakon pojave osipa.

U slučaju pojave simptoma kod dece, roditelji treba odmah da se obrate izabranom pedijatru. Zaražene odrasle osobe treba da se konsultuju sa svojim izabranim lekarom, ističe se u saopštenju.

Imunizacija je jedna od najuspešnijih, najefikasnijih i najisplativijih zdravstvenih intervencija i dokazano je sredstvo za kontrolu i eliminaciju zaraznih bolesti opasnih po život. Procenjuje se da vakcinacija svake godine u svetu spreči između dva i tri miliona smrtnih slučajeva koje mogu nastati zbog zaraznih bolesti.

Kako se napominje, MMR vakcina koja pruža zaštitu od malih boginja koristi se dugi niz godina, a dokazano je bezbedna i efikasna u prevenciji i kontroli bolesti.

Institut za javno zdravlje Srbije, Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF apeluju na roditelje da vakcinišu svoju decu prema kalendaru obavezne imunizacije kako bi osigurali da što pre budu zaštićena od malih boginja i drugih bolesti koje mogu da se spreče vakcinacijom. 

субота, 30. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво