Читај ми!

Tužilaštvo se oglasilo o divljoj gradnji u Beogradu i donelo preporuke

Odeljenje za nadzor Višeg javnog tužilaštva u Beogradu izvršilo je uvid u rad osnovnih javnih tužilaštava, pored ostalih, u predmetima po krivičnim prijavama za krivično delo građenje bez građevinske dozvole.

Odeljenje je dalo odgovarajuće preporuke, nakon čega je 21. decembra prošle godine Viši javni tužilac u Beogradu izdao obavezno uputstvo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu za dalje postupanje.

Uputstvom je naloženo da svi zamenici postupaju u predmetima za sva krivična dela u cilju povećanja efikasnosti u postupanju, a ne da samo po jedan ili dva zamenika budu isključivo zaduženi za krivično delo građenje bez građevinske dozvole, jer su tako izloženi mogućim pritiscima i uticajima, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Preporučeno je i da, u slučaju sumnje da se iza ovog krivičnog dela krije i pranje novca, osnovna tužilaštva krivične prijave dostave Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kao nadležnom za postupanje.

Zbog čega tužilaštvo skreće pažnju javnosti da su netačni navodi poslanika Narodne stranke Miroslava Aleksića, koje su preneli pojedini mediji, da je Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović 21. decembra prošle godine svim osnovnim tužilaštvima u Beogradu poslao uputstvo po kojem svaka krivična prijava iz oblasti "divlje gradnje" i ozakonjenja koja stigne u osnovna tužilaštva mora da se preusmeri u više tužilaštvo.

Kako navodi tužilaštvo, netačno je i zlonamerno i Aleksićevo tumačenje da tužilac Stefanović na pomenuti način "može da kontroliše ko protiv koga podnosi prijave", jer je upravo suprotan smisao datih preporuka, a to je da nadležno tužilaštvo procenjuje ima li elemenata težeg krivičnog dela, kao i eliminisanje svakog mogućeg uticaja na "specijalizovane" tužioce za krivična dela Građenje bez građevinske dozvole.

Krivično delo panje novca jeste u nadležnosti Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zbog čega su osnovna tužilaštva i pozvana da mu se obrate kada posumnjaju da se preko "divlje gradnje" pere novac stečen kriminalnim aktivnostima.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво