Kafkijanski proces u zemunskoj ulici - ima li rešenja za pešačke prelaze

Kafkin "Proces" živi i u najmanjim i u najvećim problemima. Jedna ulica u Zemunu čeka da postane vidljiva za nadležne već godinama. Iako se u njoj nalaze i vrtić i dečje igralište, tri pešačka prelaza, koliko ih je bilo pre rekonstrukcije, nisu još vraćena.

Znak pokazuje da je ulica jednosmerna, ali to izgleda vozači ne vide. Vozi se u oba smera i to često jako brzo, tvrde stanari.

U Ulici Petra Serafimovića u Zemunu nalazi se igralište sa jedne strane, a sa druge vrtić, ali više nema ni jednog od tri pešačka prelaza, koliko ih je bilo pre rekonstrukcije.

Časlav Mitić, stanar da je tu vrtić, a pošto je otvoreno i novo igralište za decu preko celog dana vrvi od dece.

"Apsolutno se ne vodi računa o brzini, samo gledamo da nam ne daj Bože neko dete ne podleti pod kola", rekao je Mitić.

Stanari tvrde da se često čuje škripa kočnica i da je pravo čudo da niko do sada nije nastradao. Kažu i da su nadležnima slali dopise sa zahtevima da se saobraćaj ovde bolje reguliše.

Stanar Roman Poljak kaže da je 2021. godine u junu poslao Sekratrijatu za saobraćaj zahtev za postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije kao i usporivače saobraćaja.

"Odgovorili su mi posle četiri dana, dobio sam broj rešenja. Uputili su taj broj rešenja Komunalnom preduzeću Beograd put. Posle šest-sedam meseci se ništa nije dešavalo tako da sam poslao mejl i Beograd putu, nisam dobio nikakav odgovor, to traje već godinu i po dana", kaže Poljak.

Stručnjaci kažu da ima nekoliko rešenja u ovoj situaciji.

Milan Vujanić, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da prvo što bi trebalo uraditi je postaviti pešački prelaz u zoni ovog objekta, ali ne klasičan, širine 4 metra nego i na početku i na kraju i možda u sredini staviti tri koja su jedan iza drugog, tako da bez obzira kojim putem dete prelazi - bude na pešačkom prelazu.

"Ima i jedno rešenje koje se primenjuje u Evropi, video sam i u Crnoj Gori, kad se ceo ovaj deo duž obdaništa obeleži kao pešački prelaz", kaže Milan Vujanić.

I ekupi Beogradske hronike je Sekretarijat za saobraćaj odgovorio samo pismenim putem. U tom dopisu tvrde da je 2022. godine doneto rešenje kojim se nalaže ugradnja fizičkih prepreka i vertikalne signalizacije u Ulici Petra Serafimovića, ali da je realizacija, kako kažu, uslovljena ograničenim kapacitetima Beograd puta.

Rok za realizaciju rešenja je produžen na prvu polovinu 2023. godine. Kako dalje piše u tekstu, zahtev za obnavljane pešačkih prelaza u ovoj ulici biće prosleđen "Putevima Beograda". Iz ovog odgovora, ipak ostaje nejasno, kako ulica u kojoj se nalaze i vrtić i dečje igralište, nema prioritet.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво