Читај ми!

Koje reforme Srbija treba da ubrza u stvaranju Javne uprave za 21. vek

Važnu ulogu u razvoju lokalne samouprave ima udruživanje gradova i opština na zajedničkim projektima, u čemu su već ostvareni rezultati, ocenjeno je na jubilarnoj, pedesetoj godišnjoj Skupštini te organizacije. Izmene zakona o lokalnoj samoupravi i Fond za međuopštinsku saradnju su pospešili taj proces. Evropski partneri poručuju da se reforme za stvaranje "Javne uprave za 21. vek" ubrzaju kako bi Srbija bila spremna za pridruživanje EU.

Tri javna poziva za sredstva iz Fonda za međuopštinsku saradnju, za projekte koje resorno ministarstvo sprovodi sa partnerima iz evropskih država su merljiv rezultat.

"Mogu da istaknem sa ponosom, da je sa završetkom prva dva poziva pružena podrška za uspostavljenje međuopštinske saradnje za 46 jedinica lokalne samouprave. Krajem prošlog meseca okončan je treći javni poziv i očekujem dobar trend podrške udruživanju opština i gradova", ističe Aleksandar Martinović, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Cilj je što veća decentralizacija, napredovalo se u lokalnom budžetiranju. Prioriteti iz ove godine biće na dnevnom redu i sledeće.

"Građansko učešće u donošenju budžeta, administrativna efikasnost, spečavanje korupcije, zaštita životne sredine, smanjenje rizika od katastrofa, žensko preduzetništvo i rodna ravnopravnost",  ciljevi su na koje ukazuje Goran Cvetanović, predsednik SKGO.

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda smatra da je svakodnevna usluga koja se pruža građanima, nekad jednako važna kao i velike infrastrukturne stvari koje se rade u prestonici.

Od evropskih partnera, na projektima stvaranja "Javne uprave za 21. vek", pre svih ambasadora Švajcarske i Francuske i šefa Delegacije EU, poruka je da se reforme ubrzaju, kako bi Srbija bila spremna za pridruživanje Evropskoj uniji.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво