Читај ми!

Vučić i Vučević čestitali Dan vojnih veterana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Miloš Vučević svim vojnim veteranima čestitali su 4. decembar – Dan vojnih veterana.

Aleksandar Vučić vojnim veteranima čestitao je Dan vojnih veterana koji je, podsetio je, ustanovljen u znak sećanja na dan potpisivanja primirja u Prvom balkanskom ratu.

"Nastavljajući tradiciju starih ratnika Vojske Kraljevine Srbije, izborom ovog datuma za Dan vojnih veterana obezbedio se kontinuitet sa veteranima iz vremena 1912. godine, kada je Kraljevina Srbija, kao moderna država, angažovala deo svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve uz stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima", naveo je Vučić.

Zahvalni smo, ističe, svim generacijama naših ratnika koji su preko noći ostavljali kuće i imanja kako bi obukli svoje časne uniforme i branili ono što nam je i danas najsvetije.

"Cela naša istorija bila je dug i mukotrpan put do slobode i borba za njeno očuvanje. Naši vojnici, bez obzira na vek u kojem su živeli i branili ognjišta, hodili su stazama do pobede, kako bi Srbija mogla ponovo da se uzdigne, ponosna i slobodna, kakva je uvek i bila. Vi ste ponos ove zemlje i naroda, uzor generacijama koje poštuju hrabrost, patriotizam, kao i dostojanstvo sa kojim se nosi uniforma i grb Srbije", naglasio je Vučić.

Na tom tragu, napisao je predsednik, nastavljamo da se borimo za Srbiju, sada na drugačiji način, kako biste videli da vaše žrtve i napori nisu bili uzaludni i kako biste znali da sva naša deca imaju budućnost u slobodnoj, suverenoj zemlji, koja se brzo razvija i napreduje.

"Zahvaljujući vama koji ste tu i onima kojih, nažalost, više nema, mi smo danas slobodni ljudi i baš zato je naša dužnost ne samo da oživimo uspomenu i odamo počast hrabrim borcima i junacima, učesnicima svih ratova i borbenih dejstava za oslobođenje Srbije, već da na svim poljima života i rada iskažemo brigu za vojne veterane", naveo je Vučić.

U čestitki predsednika zaključuje se da Srbija nikada neće posustati u borbi za bolje sutra, večno pamteći i klanjajući se žrtvama koje su vojni veterani podneli.

"Uspomena na pretke ponos"

Ministar odbrane Miloš Vučević je u čestitki naveo da vojni veterani, negujući tradicije starih ratnika Vojske Kraljevine Srbije, na najbolji način pokazuju da su uspomena na pretke i istorija koju imamo naš ponos, nikako stid i ne smeju biti zaboravljene.

"U želji da više nikada ne budemo primorani da oružjem branimo našu otadžbinu od neprijatelja, klanjam se pred senima onih kojih više nema i kažem večno hvala svim veteranima na žrtvama koje su podneli uz obećanje da one nisu bile uzaludne. Njihov duh nastaviće večno da živi kroz potomke", naveo je Vučević.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво