Читај ми!

Svako može da postane meta nasilja – kako da sistem zaštiti žrtve

Ministarstvo pravde, uz podršku OEBS-a realizuje projekat "Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji". Sudija Vrhovnog kasacionog suda Radmila Dragićević Dičić rekla je za RTS da je činjenica da zaista svako može da postane žrtva nasilja. Direktorka organizacije "Astra" Marija Anđelković istakla je da je naše društvo prilično tolerantno na nasilje i da je o prepoznavanju nasilja potrebno stalno govoriti sa stanovišta fenomena.

Marija Anđelković, direktorka organizacije "Astra" koja se bavi iskorenjivanjem svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima, rekla je da smo mi kao društvo prilično tolerantni na nasilje još od devedesetih godina i ocenila da je paradoksalno to što kao pojedinci ne prepoznajemo nasilje oko nas dovoljno.

"Mi se žrtava setimo ili na dane kao što su ovi, 16 dana borbe protiv nasilja, ili kada se desi neki slučaj koji izazove burnu reakciju javnosti. Zapravo, o nasilju i o posledicama nasilja i kako ga prepoznati treba da govorimo stalno i to sa stanovišta fenomena, a ne sa stanovišta žrtve i privatnih nekih okolnosti, prilika i tako dalje", istakla je Marija Anđelković.

Dodala je da, kada se govori o tome da li žrtve same sebe prepoznaju kao žrtve nasilja, treba da se počne od toga da li mi prepoznajemo žrtve koje se nalaze oko nas i da je potrebno napraviti korekciju i kod medija koji, kako je ocenila, imaju veoma značajnu ulogu u osvešćivanju toga kada govorimo o nasilju uopšte.

Sudija Vrhovnog kasacionog suda Radmila Dragićević Dičić rekla je da je ona, kao sudija sa dugogodišnjim iskustvom, sudila u predmetima gde je bilo težih oblika zločina i gde su prave žrtve takvih krivičnih dela sa elementima nasilja i trgovine ljudima i dodala da je činjenica da zaista svako može da postane žrtva nasilja.

"Ono što sam ja naučila kroz dugogodišnje sudovanje i bavljenje ovom temom preko raznih projekata u kojima učestvujemo je to da mi kao učesnici u tom postupku otkrivanja takvih krivičnih dela, pomoći žrtvama, moramo da sagledamo da žrtve vrlo često i ne znaju da su žrtve. To je ta jedna fina mreža koja se plete oko žrtve, taj psihološki fenomen koji je čini samoj sebi nevidljivim i negde mislim da je na nama da proaktivno delujemo i prepoznamo žrtvu", istakla je Radmila Dragićević Dičić.

Napomenula je da sistem treba da funkcioniše tako da prepozna žrtvu, da je informiiše o svim njenim pravima, da je zaštiti i da joj pruži pravnu pomoć.

Marija Anđelković je istakla da je moguće napraviti sveobuhvatni sistem koji će pružiti pomoć žrtvama i da takav sistem postoji u većini evropskih zemalja na osnovu Direktive o žrtvama i da se u okviru projekta OEBS-a i Ministarstva pravde pokušava da se napravi takav sistem i da je doneta strategija za zaštitu žrtava i svedoka krivičnih dela.

"Ideja te strategije je da se žrtva stavi u centar sistema i oko nje isplete mreža podrške tako da žrtva ne mora kao dosada da ponovi svoju priču i do 11 puta da bi joj se poverovalo da je žrtva, a onda od momenta ulaska u sistem još sedam puta šta joj se desilo, što dovodi do sekundarne viktimizacije, već ovim projektom ono što pokušavamo je da žrtva ponovi svoju priču jednom i da sistem reaguje kako treba", naglasila je Marija Anđelković.

Celo gostovanje u Jutarnjem programu pogledajte u video-snimku na početku teksta.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи