Читај ми!

Danas je (bio) Dan republike – po čemu ga pamtimo

Danas je 29. novembar, do 2002. godine obeležavao se kao državni praznik, Dan Republike. Od Drugog svetskog rata, slavio se na dan kada je održano drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu 1943. godine. Sećanja na ovaj praznik i zajedničku veliku državu blede i pamte ga uglavnom samo stariji građani.

Na zasedanju u Jajcu suspendovana je monarhija, osnovani su vrhovni državni organi nove Jugoslavije, a Tito proglašen maršalom. Dve godine kasnije država republikom. Obeležja Jugoslavije, koje više nema, čuva Savez boraca u Kragujevcu.

"Slika Josipa Broza Tita, portret Ismeta Mujezinovića, oružje boraca kragujevačkog partizanskog odreda i unikatnu pepeljaru na kojoj je srp i čekić", navodi Željko Zirojević, potpredsednik SUBNOR-a Srbije.

Praznik bratstva i jedinstva svih naroda i narodnosti slavilo je neradno više od 23 miliona Jugoslovena. Danas se sa setom prisećaju tih dana.

Oni stariji kažu da se na današnji dan išlo na izlate u inostranstvo, kao i da je bio lep praznik, ali i da su se sabirali rezultati i dodeljivane diplome i pohvale zaslužnima.

Baš 29. novembra presecane su crvene vrpce, otvarane fabrike, organizovane priredbe i polagane pionirske zakletve. Čuvenu "Danas kada postajem pionir" 1984. izgovorila je i Kragujevčanka Marija Lazarević.

"I dan danas kada se setim tog dana osećam ponos, ali osećam i nostalgiju i žal za tim vremenima. To je vreme kada smo zaista poštovali pionirsku zakletvu i svaku reč", poručuje Marija Milojević Lazarević.

Dok je većina građana Titove Jugoslavije slavila, uz pesmu i bogatu trpezu, novinari su bili na radnom zadatku.

"Onda u redakcijama morale su da se prave rubrike sporovozne takozvane. Govorilo se o bratstvu i jedinstvu, o tome kako je stvorena Jugoslavija, na kakvim temeljima počiva", priseća se Dragiša Petrović, novinar Radio Beograda u penziji.

Dan Republike poslednji put je obeležen 2001. godine, iako se zajednička država raspala deceniju ranije.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи