Читај ми!

Preduzetnice rame uz rame sa muškim kolegama, ipak svaka treća kaže da nisu ravnopravni

U Srbiji je trećina preduzetničkih firmi u vlasništvu žena, a 87 odsto njih je zadovoljno što je ušlo u biznis. Ipak, svaka treća preduzetnica smatra da uslovi poslovanja nisu jednaki za muškarce i žene.

Danas već nije retkost da firme u vlasništvu žena postoje na tržištu više decenija, a da su po obimu poslovanja i ostvarenim rezultatima rame uz rame sa kolegama.

"Nije lako, pogotovu žena koja se bavi proizvodnjom. Izvozimo za Katar, izvozimo za Nemačku, izvozimo za Bosnu i planiramo da proširimo naša tržišta", kaže Svetlana Čavić iz firme "MTV Kids" iz Novog Sad.

Pada se, ustaje. ali se ne odustaje, kažu naše sagovornice. I po tome se ne razlikuju muške i ženske firme.

"Naš cilj je da u budućnosti ne govorimo više o ženskom i muškom preduzetništvu, već samo o preduzetništvu. Takođe, ono na čemu ćemo raditi je svakako da izjednačimo prava preduzetnica i ostalih žena kada je porodiljsko odsustvo u pitanju", rekla je direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić.

Kroz program socijalnog preduzetništva, Erste banka kreditno je podržala 420 klijenata sa četiri i po miliona evra.

"Mogu vam reći da je praktično indentičan procenat žena i muškaraca koji konkurišu za te kreditne linije", kaže direktorka Direkcije komunikacija u "Erste banka" Jasna Uzelac Braunović.

Generalni sekretar Udruženja banka Srbije Vladimir Vasić ukazuje na to da EIB i EBRD imaju linije koje su posebno namenjene preduzetnicima.

"I upravo i bankarski sektor koristi te kreditne linije kako bi pomogao ženskom preduzetništvu", kaže Vasić.

Pored finansija, pred preduzenicama su i drugi izazovi.

"Preduzetništvo nije samo da imam finansije, da imam ideju. Ono što se najčešće javlja kao izazov je da ta ideja mora da se sprovede u realnost. Ono što je generalno problem je biznis plan, istraživanje, planiranje, jer od ideje teško može da dođe do realizacije ako nemamo jasno definisane korake", napominje Dušanka Kovačević, potpredsednica Sekcije za žensko preduzetništvo PKS.

Ministarstvo privrede, kroz program "Žene su zakon", najavljuje u sledećoj godini još značajniju podršku ženskom preduzetništvu.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво