Читај ми!

Srbi na KiM: Loša politička, bezbednosna i ekonomska situacija

Srbi na Kosovu i Metohiji prilično su nezadovoljni trenutnom političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom, pokazuje najnovije godišnje istraživanje "Analiza trendova, stavovi srpske zajednice na Kosovu", Nevladine organizacije "Aktiv" iz Kosovske Mitrovice, koje je predstavljeno danas u Prištini.

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije, među ispitanima, 75 odsto Srba smatra političku situaciju "lošom" i "veoma lošom", dok su takvog stava 63 odsto Srba u šest opština u kojima su većina, južno od reke Ibar.

Njihovi stavovi ma koliko se razlikovali na severu i jugu, rezultati istraživanja sveukupno ove godine ne odstupaju mnogo u odnosu na prošlu godinu, što ukazuje da se za godinu dana politička situacija na KiM nije značajno promenila.

Srbi na severu i jugu nisu pokazali razlike o percepciji ekonomske situacije. U obe sredine ekonomsku situaciju su ocenili "veoma lošom". Pad zadovoljstva ekonomskom situacijom primetan je u odnosu na prošlu godinu. Tada je 53 odsto tvrdilo da je situacija loša, dok je u ovoj godini taj procenat 70.

Bezbednost, kao jedna od posebno bolnih tačaka života Srba na KiM, pokazuje značajnu varijabilnost u zavisnosti od mesta stanovanja.

Gotovo 85 odsto ispitanih koji žive na severu bezbednosnu situaciju na KiM ocenjuju lošom, naspram 55 odsto ispitanika koji žive južno od Ibra.

U odnosu na prošlu godinu, istraživanjem je primećeno da je ove godine negativna ocena bezbednosti kod ispitanika južno od Ibra pala za nekih 12 odsto, dok je percepcija kod ispitanika sa severa ostala na sličnom nivou.

Na pitanje - da li se stvari na KiM odvijaju u dobrom smeru, tek svaki 14 ispitanik ove ankete odgovorio je da je optimista. Negativan odgovor dalo je 92,7 odsto ispitanih, u odnosu na 88,7 prošle i 85,6 odsto pretprošle godine.

Među Srbima 55,2 odsto ispitanih smatra da će njihov život u naredne tri godine biti još lošiji. Ovim podatkom, ocenjuju istraživači, "dobija se jasnija slika beznadežnosti, straha i pesimizma koji dominiraju među percepcijama građana severno i južno od Ibra".

Za preostale Srbe na KiM najveći problemi su migracije i odlazak mladih, kriminal i korupcija, bezbednost, ekonomska situacija i nezaposlenost, te politička nestabilnost.

Istraživanje je rađeno od juna do avgusta ove godine na osnovu 540 ispitanih. Rezultati istraživanja biće predstavljeni i u Beogradu. Podržala ga je organizacija Nacionalni doprinos demokratije "NED".

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво