Читај ми!

Beogradske pijace između tradicionalnog i modernog – da li smo spremni za rekonstrukcije

Odlazak na pijacu u Beogradu, tradicija je koja se neguje vekovima. Za mnoge, pijace su najbolje ogledalo društva, a u svetu su odavno i turistička atrakcija. Svako prilagođavanje modernim konceptima, zbog toga mnogi uzimaju sa rezervom.

Kada je pre petnaestak godina najavljena velika rekonstrukcija pijace "Kalenić", Ivan Vuković i Milan Miletić snimili su film da sačuvaju duh pijace.

"Kalenić" i dalje izgleda isto, na pijaci su i danas neki od učesnika filma i kažu da je vreme za promene.

Prodavačica Gordana Andrejić smatra da se izgubio srednji sloj stanovništva. "Ima mnogo supermarketa koji imaju istu robu, po ne znam ni kakvim cenama, ali nije kvalitet kao na pijaci", navodi Andrejićeva.

Prodavac Dušan Ocokoljić smatra i da je manje mušterija na pijacama, jer nema mesta za parkiranje vozila.

Prilagođavanje ima pogodnosti

Veliki parking, jedna je od prednosti nove Palilulske pijace. Ovde ni zimi nema zime, a ponuda je raznovrsna: od voća i povrća pa sve do zlata.

Prilagođavanje modernom konceptu, ima mnoge pogodnosti za kupce svih generacija.

"Pijaca Palilul, tipičan je primer tradicionalnog i modernog. Sve veći broj ugostitelja u poslednje vreme odlučuje se za živopisni ambijent beogradskih pijaca. Tu prednjače Palilulska i Zemunska pijaca, koje otvaraju male street food restorane", objašnjava iz JKP "Beogradske pijace" Jelena Nikolić.

Menadžer mesare "Morava" Božidar Marković kaže da su zadržali "pravo prečeg zakupa da se kada se pijaca renovira, vrate ali ne kao maloprodajni objekat, nego kao ugostiteljski. "To se pokazalo kao pun pogodak", navodi Marković.

Pamte se i bolja vremena 

Dok se jedni prilagođavaju promenama, drugi pamte bolja vremena.

Prodavac Ilija Marinković navodi da je u ovo vreme ranije prodavao i do "vagon kupusa nedeljno", a da sada ne može da proda ni 10 kila.

Javno komunalno preduzeće "Beogradske pijace" revitalizovalo je 14 od ukupno 30 pijaca o kojima brinu. Dok promene poput asfaltiranja i novih tezgi lako prihvate i kupci i prodavci, na pijace na zatvorenom, poput Palilulske i Starog Merkatora, mnogi se još nisu navikli.

субота, 30. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво