Читај ми!

Borba za život male Anastasie počela još u maminom stomaku, sada joj je potrebna pomoć

Anastasia Mitić nedavno je napunila pet godina, a njena borba za život počela je i pre samog rođenja. Njoj je sa četiri meseca utvrđeno da boluje od cerebralne paralize i već pet godina Anastasia je imala nekoliko operacija, a zajedno sa svojom samohranom majkom svakodnevno ide i na fizikalne terapije, ne bi li živela život kao i sva ostala deca. Da bi se potpuno oporavila potrebna je operacija u Americi i duga reahabilitacija, za šta nedostaje još 220.000 evra.

Anastasia je na rođenju 2017. godine imala samo 1.250 grama. Rođena je prevremeno hitnim carskim rezom. Lekari je smatraju medicinskim fenomenom jer je preživela i spontani pobačaj svog blizanca.

"Na samom rođenju Anastasia je imala krvarenje drugog stepena i ostala je bez kiseonika što nam je govorilo da će imati posledice takvog porođaja", rekla je njena majka Katarina Mitić.

Od četvrtog meseca života lekari je šalju na fizikalne terapije, a posle više od godinu dana dijagnostikovana joj je cerebralna paraliza.

"Nije pokazivala na početku da će biti nekih problema, ali mi smo od samog starta krenuli u Sokobanjsku bolnicu na vežbe gde ni lekari nisu znali u kom pravcu to ide. Mi smo dijagnozu dobili sa njenih 18 meseci i tada je krenula borba. Sledeći korak je operacija u Americi koja košta otprilike 60 hiljada evra, ali zahteva jako dug period rehabilitacije", kaže Katarina Mitić koja je samohrana majka.

Anastasia može da se kreće samo uz pomoć majke. Obe podjednako sanjaju o danu kada će moći sama da hoda. Procene lekara su da za to postoji velika šansa ali operacija i još više rehabilitacija imaju visoku cenu.

Od 60 hiljada evra potrebnih samo za operaciju, putem fondacije "Budi human" do sada je prikupljeno oko 40 hiljada evra. Za rehabilitaciju je potrebno oko 200 hiljada evra.

Petogodišnja Anastasia je svesna svega, ali i pored toga je osmeh ne napušta kao ni volja za igrom i učenjem stranih jezika.

Svi koji žele da pomognu Anastasiji za početak to mogu učiniti slanjem SMS poruke sa brojem 1315 na 3030.

A vremena nije ostalo još mnogo. Rok za plaćanje operacije zakazane za februar 2023. je do kraja ove godine.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво