Читај ми!

Dačić iz Tunisa: Prilika da se ojača podrška za rešavanje pitanja KiM

Prvi put se u jednoj severnoafričkoj arapskoj zemlji ovog vikenda održava samit frankofonije, u Tunisu. Osamnaestom samitu po redu prisustvovaće veliki broj šefova država i predstavnika iz 88 zemalja sa pet kontinenata. Dan uoči početka samita, održana je 43. ministarska konferencija na kojoj učestvuje i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Jednakost, komplementarnost i solidarnost – moto je frankofonista koji su se nakon pandemijske pauze ponovo okupili, u Tunisu.

Srbiju, kao pridruženog člana od pre četiri godine predstavlja ministar spoljnih poslova.

Za Ivicu Dačića skup je prilika da Srbija ojača međunarodni položaj i ojača podršku za rešavanje pitanja Kosova i Metohije. To je, kaže šef diplomatije, ponovio i u razgovoru sa belgijskom ministarkom spoljnih poslova i kiparski kolegom.

"Mislim da je pitanje teritorijalnog integriteta sada aktuelno s tim da mi nismo pristalice toga da se tome pristupa selektivno. Znači da kada je reč o Kosovu to može da se prizna, a kad je reč o drugim problemima teritorijalnog integriteta onda se setimo da treba poštovati taj princip. Mi smo za to da se taj princip poštuje dosledno", navodi Dačić.

Prevazilaženje digitalnog jaza

Povezivanje u različitosti: digitalni vektor razvoja i solidarnost u frankofonom svetu prva je tema samita u Tunisu. Cilj je da se ukaže na prevazilaženje poteškoća i smanjenju digitalnog jaza.

"Ovo je veoma značajna tema, posebno za afričke zemlje, zemlje sa veoma mladom populacijom za koje digitalna tehnologija može biti prilika, ali i pretnja. To su teme o kojima će raspravljati naše članice i uverena sam da će deklaracija iz Đerbe imati značajan uticaj za naše mlade ljude, za naše žene i za sve one mlade ljude koji nas čekaju, zbog kojih moramo dobro da uradimo domaći zadatak", navodi Mari Kolet Remark, ministarka kulture frankofonije.

Ivica Dačić podseća da je Srbiji digitalizacija odavno u vrhu liste prioriteta.

"Podsetiću da smo mi pre više godina kao glavni zadatak naše vlade i pričali upravo o tome, o digitalizaciji. Mnogi su sa podsmehom primali takvu ideju, smatrajući da to ne treba da spada među prve prioritete, ali živimo u takvoj eri da je to osnovni preduslov razvoja", rekao je šef srpske diplomatije.

Na marginama samita održava se i ekonomski forum na kojem će se tražiti poslovne mogućnosti za bolju ekonomsku saradnju i jačanje trgovine među članicama.

Glavne teme 18. Samita frnakofonista, bar kako je najavljeno, biće moderne i digitalne tehnologije. Ipak, trenutak održavanja kao i međunarodne okolnosti na dnevni red će svakako staviti globalnu ekonomsku i energetsku krizu kao i traženje puta za brži i održivi ekonomski oporavak.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво