Читај ми!

Japan donirao sredstva za četiri projekta u Aleksincu, Kladovu, Tutinu i Vranju

Ugovori za četiri nova projekta za koji je sredstva donirala Vlada Japana u ukupnom iznosu od 269.455 evra su potpisani, a ministraka zdravlja Danica Grujičić, zahvaljujući se na novim donacijama, podsetila je da je Japan pomogao Srbiju od 1999. godine do danas sa više od 150 miliona evra.

Ovim donacijama Japana obuhvaćene su četri opštine - Aleksinac, Kladovo, Tutinu i Vranje.

Dve su u oblasti zdravstva, i to za Opštu bolnicu u Aleksincu i Zdravstveni centar u Kladovu , a donaciju su dobili i Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju, kao i Javno komunalno preduzeće "Gradac" iz Tutina.

Ugovore o donacji potpisali su predstavnici lokalnih samouprava sa ambasadorom Japana u Srbiji Takahiko Katsumatom.

Ministarka zdravlja Grujičić zahvalila se na donacijama Ambasadi, Vladi Japana i japanskom narodu ističući da su oni uz srpski narod uvek bili i " u dobru i u zlu", prepoznajući kada mu je pomoć najneophodnija.

"Od 1999. godine ukupna pomoć Japana Srbiji, koja obuhvata humanitarnu, razvojnu i tehničku pomoć, a koja je dodeljena u prethodnom periodu premašuje 150 miliona evra", rekla je Grujičić.

Dodala je da je 39 zdravstvenih ustanova u Srbiji dobilo mamografe, a Vlada Japana je edukovala srpske stručnjake u Japanu i istakla da je vrednost tih projekata bila oko 5, 8 miliona evra.

"Nabavljeni su brojni ultrazvučni aparati, endoskopi, rendgen aparati, hiruški setovi, opreme za ginekološka, pedijatrisjka odeljenja, dijagnostička oprema u ukupnoj vrednosti više od milion evra", podsetila je ministarka i dodala da je Vlada Japana u okviru projekta vezanog za kovid donirala više od milion američkih dolara KBC Zvezdara.

Istakla je da su Vlada Japana i japanski narod uvek pokazivali veliko razumevanje za podebno osetljive slojeve stanovništva, a to su bolesni ljudi i oni kojima je potrebna socijalna zaštita.

Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Katsumata rekao je da je do sada realizovano 242 projekta iz donacija te zemlje u Srbiji uglavnom iz oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, zaštite životne sredine i socijalne zaštite.

"Potpisali smo danas nova četiri ugovora iz oblasti zdravsvene zaštite, komunalnih delatnosti i socijalne zaštite. Projekti za osnovne potrebe stanovništva omogućavaju lokalnom stanovništvu pravovremenu podršku brzom mobilizacijom sredstava", rekao je ambasador.

Istakao je da Vlada Japana prepoznaje da je smanjenje ekonomskog jaza između velikih gradova i drugih delova zemlje od velikog značaja za razvoj cele Srbije i naglasio da će ta zemlja nastaviti da pomaže Srbiji u realizaciji projekata koji su pre svega od direktne koristi za ugrožene u ruralnim područjima.

Ambasador Katsumata se zahvalio Srbiji na podršci narodu Japana u vreme velikog zemljotresa i Cunamija i dodao da se nada da će ovi projekti još više ojačati prijatekljski odnos dve zemlje, posebno u godini kada Srbija i Japan slave 140 godina saradnje i prijateljstva.

Predstavnici nadležnih ministarstava, građevine i rada boračkih pitanja i socijalne zaštite, iz čijih oblasti su takođe dobijene donacije Japana, kao i predstavnici lokalnih samouprava zahvalili su se japaskom ambasadoru na svesrdnoj pomoći lokalnim samoupravama kroz potpisane ugovore.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво