Читај ми!

Odgovor Klanščeku: Da, RTS jeste najgledaniji među mladim gledaocima

Odgovor generalnog direktora JMU RTS Dragana Bujoševića na reagovanje predsednika UO JMU RTS Branislava Klanščeka.

Mene, predsedniče Upravnog odbora, nimalo ne čudi da smatrate neprimerenim moje reagovanje na neprimerene tvitove i istupe Predraga Azdejkovića, čoveka koji vas je predložio za kandidata za člana UO.

Ne čudi me da i dalje pokušavate da dokažete da je tačno nešto što on tvrdi, a vi potvrđujete, da je publika RTS stara, da nema mladih. Ponoviću, RTS je najgledanija televizija u uzrastu od 15 do 45 godina i od 18 do 49 godina.

U grupaciji 15-49 godina naš prosečan rejting u prvih devet meseci ove godine je 1,83, Pinkov - 1,5, Prve 1,44.

U starosnoj dobi od 18-49 naš prosečan rejting je 2,07, Pinkov - 1,82, Prve 1,54.

Kada god ste hteli, ušli ste u moju kancelariju pa ste mogli da pitate i za ove podatke, kao što ste tražili odgovore na neka pitanja pišući vaš odgovor meni.

Tvrdite da je besmislica da sam ja predložio da se RTS odrekne 26 miliona evra nama namenjenih. Dobili ste dokument da je RTS, to jest moja malenkost 2020. (vi tada niste bili u UO) podnela inicijativu Ministarstvu rudarstva i energetike u kojoj je obrazložen predlog finansijskog poslovanja RTS-a bez budžetskih sredstava. Dakle, dobili ste podatak, ali ste ga zgužvali i bacili u korpu za otpatke, i to vam ni najmanje ne smeta da i dalje tvrdite nešto što je potpuno suprotno toj istini.

Naredne godine, kada ste vi već postali predsednik, UO je svojom odlukom podržao predlog generalnog direktora kojim se tražilo da se poveća taksa, da postane trajno rešenje naplata TV takse putem računa za struju. U toj inicijativi nije bilo predloga za korišćenje sredstava iz budžeta, koje je Radio-televizija Vojvodine nastavila da dobija.

Predsedniče, nije dobro da činjenice proglašavate besmislicama.

I eto nas kod sindikata, koji su uz moju malenkost, glavni junaci Azdejkovićevog tvita koji je izazvao ovu polemiku.

I da ponovim, ni ja ni ljudi iz menadžmenta koji su razgovarali sa sindikatima nisu rekli da su odbijeni njihovi zahtevi. Naprotiv, rečeno je da se finansijski plan pravi uzimajući u obzir i usklađivanje osnovice plata sa minimalnom cenom rada. Ali, da još tačno ne znamo koliko će da bude budžet RTS-a u 2023. godini.

Šta vi uopšte tražite u razgovoru sa sindikatima. Oni nisu u nadležnosti UO. Pogledajte Zakon o javnim medijskim servisima. Svesni ste vi toga i zato pišete sindikatima "da je ugovaranje nove osnovne zarade po Kolektivnom ugovoru u isključivoj nadležnosti generalnog direktora i reprezentativnih sindikata". Pa kada to znate, što se mešate u tuđ posao, što kršite propise - svesno!

I još kažete sindikatima da ima para za njihove zahteve "uz racionalnu potrošnju, i smanjenje ogromnih troškova pre svega za izvršne produkcije i realizaciju programskih projekata u sopstvenoj produkciji".

Predsedniče, dobili ste sve budžete emisija koje rade izvršne produkcije i videli da bi nas proizvodnja koštala više i to po tarifniku iz 2006. godine, a znate koliko su se cene izmenile od tada, a naročito u prethodne dve godine. I znate da nemamo kapacitete da ih mi radimo.

Ali, vama podaci ništa ne znače. I sumnjate u podatke koje vam dostavljaju stručne službe RTS-a. Zato ste i tražili od sindikata da vam oni dostave podatke o tim emisijama. Odgovorili su vam da to nije njihov posao.

Zato vama preporučujem da sačinite prijavu tužiocu pa neka on pokrene istragu o višemilionskoj pljački na RTS-u, kako tvrdi vaš kolega Azdejković i urednik jednog tabloida (ne znam samo odakle njemu podaci koji su dostavljani vama i koji su poslovna tajna). Ta istraga nije vaš posao, nego tužiočev.

I pogledajte još jednom šta su nadležnosti UO po Zakonu o javnim medijskim servisima.

 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво