Читај ми!

Bujošević Azdejkoviću: Klanšček je rekao sindikatima da neće tražiti povećanje pretplate

Reagovanje generalnog direktora RTS-a na tvrdnje člana Upravnog odbora JMU RTS o povećanju plata i pretplate.

Za tridesetak dana član Upravnog odbora RTS-a Predrag Azdejković izgovorio je tri netačnosti o Radio-televiziji Srbije.

Najnovija je da je generalni direktor odbio predlog sindikata za povećanje plata, "rekavši da para nema i da zbog toga treba podići pretplatu".

Prvo, generalni direktor nije razgovarao sa sindikatima. Drugo, predstavnici RTS-a koji su razgovarali sa njima nisu im rekli da nema povećanja plata. Rekli su da se još ne zna kako će izgledati finansije RTS-a u 2023.

Da, baš tako: ne zna se.

Ali je i rečeno da se finansijski plan pravi kao da će da bude povećanja plata u skladu sa porastom minimalne cene rada.

Azdejković izmišlja ovu neistinu da bi optužio generalnog direktora da "odgovornost za plate prebacuje na Upravni odbor". I to je, naravno, neistina.

Po običaju, generalni direktor već u leto počinje razgovore sa nadležnim organima vlasti o finansiranju Radio-televizije Srbije (a time posredno i Radio-televizije Vojvodine) u narednoj godini. Ove godine za "požurivanje" tih razgovora postoji dodatni razlog: ističe odluka o finansiranju RTS-a i RTV-a putem računa za struju.

Generalni direktori RTS-a i RTV-a su se dogovorili da upute nadležnima predloge: da se produži finansiranje javnih medijskih servisa putem računa za struju bez vremenskog ograničenja (sada su odluke o tome imale vremenski određen rok trajanja), da se poveća pretplata i da RTV i dalje dobija deo iz budžeta Srbije, a i da RTS ponovo dobija novac iz budžeta.

Podsećam da se u 2021. i 2022. godini RTS odlukom generalnog direktora dobrovoljno odrekao po 26 miliona evra godišnje koliko je po propisima trebalo da dobije iz budžeta. Činjenica da se RTS u dve godine odrekao 52 miliona evra, dovoljno govori koliko rukovodstvo brine o novcu koji građani Srbije izdvajaju za njegovo finansiranje.

Tačno je, što piše u Azdejkovićevom tvitu, da po zakonu odluku o visini pretplate donose upravni odbori RTS-a i RTV-a. Tačno je i da su oni doneli odluku još 2015. godine da pretplata od 1. januara 2016. iznosi 500 dinara što bi bilo povećanje skoro za četiri puta. Pretplata danas iznosi 299 dinara i u određenom procentu je dele RTS i RTV.

I tada sam govorio da je ta odluka iz 2015. potpuno besmislena, ali ta odluka obavezuje UO ili da radi sve što može na njenom sprovođenju ili da je opozove. UO, ni prethodni ni ovaj, nije insistirao da se odluka sprovede, niti je predložio poništavanje odluke.

Ta odluka iz 2015. obavezuje i predsednika UO i Azdejkovića ili da je sprovedu ili da je proglase nevažećom. Ne podmećem im ja tu obavezu, "podmetnula" su je dva upravna odbora 2015. godine.

Konačno, onaj ko je rekao sindikatima RTS da neće tražiti povećanje pretplate nisam ja, nego predsednik Upravnog odbora Branislav Klanšček.

A sa platama u RTS-u stvari stoje ovako.

Pre tri godine na predlog generalnog direktora izmenjen je način izračunavanja plata kojim minimalna cena rada koju utvrđuje Vlada Srbije postaje osnovica zarada u RTS-u. I to je doprinelo rastu plata u RTS-u, i to najvišem rastu oko 1.200 najnižih plata, koji je po mom dubokom uverenju i opravdan. Jer je u odnosu na 2015. godinu, kada je počeo moj prvi mandat u RTS-u, broj zaposlenih u RTS-u smanjen za više od hiljadu, proizvodnja programa znatno povećana, a dug od 60 miliona evra koji sam nasledio, u potpunosti vraćen.

Sve to ne bi bilo moguće bez stabilnog finansiranja RTS-a od strane Vlade Srbije i vrlo domaćinskog raspolaganja budžetom RTS-a. Teško da bi se takvi rezultati ostvarili da se rasipalo.

U uslovima rasta svih cena, a sa istim ili čak smanjenim prihodima niko ozbiljan ne obećava povećanje plata bez sagledavanja finansijskih prilika u narednoj godini. A za to je potrebno da znamo prihodnu stranu, pre svega. I znam da nam je prioritet broj jedan program, jedino on u RTS-u ne sme da trpi. Tako je bilo u prethodnim godinama, tako će biti i ubuduće.

Azdejkovićeva neinformisanost navela ga je na još nekoliko pogrešnih zaključaka koje je podelio na Tviteru.

Njegova tvrdnja da je restoran društvene ishrane RTS-a jeftiniji od restorana Skupštine Srbije - nije tačna.

Jednako je netačno da RTS gleda samo starija populacija, da ga ne gledaju mladi. RTS je najgledanija televizija u uzrastu od 18 do 49 godina.

To su proverljivi podaci, naročito za članove Upravnog odbora.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво